Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

До 300 лева на месец за неприето в детска градина дете

Вторник, 08 Септември 2020 / В клас
248
  • unsplash.com

Столичната община ще може да строи нови сгради в дворовете на сега съществуващи детски градини

 

Идеята държавата да компенсира родителите на децата, които не са приети в детска градина, е на път да се реализира след няколко години отлагане и няколко протеста на недоволни родители. Промените в закона за предучилищното и училищното образование в момента се разглеждат от парламента и по всичко изглежда, че този път ще стигнат до финалната права.

В София децата, които не са класирани в детско заведение, са около 10 000. За онези на възраст от 3 до 6 години, които са кандидатствали, но не са успели да се запишат в детска градина, държавата ще заплаща по максимум 300 лева месечно срещу съответен документ, който доказва, че средствата са били изразходвани за образование.  Тоест, компеснацията ще покрие около половината от сумата, необходима за месечна такса в частна детска градина, или част от разходите за детегледачка.

"Тази подкрепа не е социална, а е насочена към даването на образователни възможности на всяко дете. Тя ще се предоставя на деца от 3-годишна възраст до осигуряването на място в детска градина", написа във Facebook профила си председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова. От него става ясно, че депутатите са дали срок от 3 месеца на министерството на образованието да изработи конкретен механизъм за тази подкрепа с участието на социалните партньори, общините, учители, директори, родители и министерството на финансите.

Месечният размер на средствата за всяко дете ще се определя със заповед на министъра на образованието и няма да може да надвишава месечният размер на средствата от държавния бюджет за издръжка на дете в предучилищна възраст. За децата на 5-6 годишна възраст той е около 3600-3700 лв. на година, а за 3 и 4-годишните - около 3400 лв. на година. Месечно това означава по около 300 лв. за неприето дете. Условията и редът за предоставяне на средствата ще се определят с акт на МС, като сред тях ще са - детето да е кандидатствало в общинска детска градина и да не е прието там, както и да посещава частна детска градина.

За да се осъществи мярката, която би следвало да стартира от 2021 г., ще са нужни под 10 млн.лв., изчислява просветният министър пред „Сега“. Още около 20 млн.лв. ще се планират за подпомагане на родителите при заплащане на таксите за храна в задължителното предучилищно образование. Общините ще са тези, които ще решават дали да освободят всички родители от тези такси, или това да е частична мярка. Причината е, че и сега те имат различни политики в това отношение, включително и такива, при които родителите не заплащат нищо. Около 18 млн.лв. ще струва поемането на веществената издръжка на децата на 4-годишна възраст, за които детската градина става задължителна от учебната 2023/24 г. Така през 2021 г. допълнително за предучилищното образование държавата трябва да даде между 40 и 50 лв. повече.

Ще бъдат приети и предложените от кмета на столицата Йорданка Фандъкова промени, свързани с облекчаване на режима за строеж на детски заведения.

"Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков. В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля. На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата. Регламентира се броя на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група. По мое настояване за по-голяма сигурност на децата се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата", обясни в социалната мрежа Фандъкова. Тя изчислява, че промените ще позволят до 3 години за всички деца над 3 годишна възраст да има място в градините, както и да се увеличат "чувствително" местата в яслите. 

 

Вижте още:

20% от децата на 4 години не са обхванати в подготвителни групи

Всяка четвърта градина в София е препълнена

Достъп до образование? Да, но не сега…

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детски градини, финансови компенсации, неприети деца, образование

StreetBoard

България е рекордьор по жертви на пътя в Европа

Четвъртък, 30 Март 2017 / Общество
През миналата година у нас при катастрофи са загинали 708 души   България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали в катастрофи през миналата година, стана ясно на семинар в столицата, чиято цел беше да се набележат мерки за промяна на черната статистика. Миналата година у [...]

Нова рисунка на Насимо преобрази бивш завод в пространство за култура

Понеделник, 31 Декември 2018 / Истории от града
Българският художник ще представи своята последна изложба в Петербург    Българският уличен художник Насимо с нов графит – този път в Петербург. Той пристига там по покана на групата Fortunate people, а новата му творба е на вътрешната стена на дизайн центъра Artplay, съ [...]