Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Намалиха учебния материал за матурите

Вторник, 05 Май 2020 / В клас
252
  • От изпитите отпада част от учебния материал

От програмата за изпитите отпадат Вапцаров, Талев и Димов

 

Матурите ще се проведат в началото на юни, а от учебния материал ще отпаднат ключови автори, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Причината за намаляването на темите е, че учебната година приключва неприсъствено и в електронна среда. Тя обаче няма да бъде удължавана. 

Учениците ще присъстват в училище индивидуално и при определени условия - за придобиване на професионална компетентност или при затруднение със завършването на учебната година.

 

Матурите ще се провеждат на 1 и 3 юни

 

и ще започват с час по-късно - в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на свидетелствата ще е само с 4 дни на 26 юни.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно "Железния светилник" на Димитър Талев. Това не означава, че няма да се включва материал, преподаден в електронна среда", обясни Вълчев. 

Според образователния министър много от изучавания материал за втората задължителна матура е взет в 11 клас. Само в някои училища това се случва в 12 клас. Поради тази причина изпитът по история и цивилизация няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко, след елементарни частици. От изпита по география и икономика отпадат темите за Северните регион.

 

Изпитите на седмокласниците

 

ще се проведат на 15 юни по БЕЛ и на 17 юни по математика. Те ще започнат в 9 часа. Нито едно от училищата не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ, за това той няма да се провежда.

За да се създаде спокойствие и равнопоставеност, в изпита по БЕЛ няма да се включват въпроси за сложните изречения, както и по темите "Бай Ганьо", "Заточеници", "Неразделни","По жътва" и "По жицата". Тези теми обаче ще се изучават. Учебната програма остава в този вид. В изпита по математика няма да се включват задачи за успоредници и системи, обяви още министър Вълчев.

За учениците, които са в карантина, ще се създаде възможност за полагане на самостоятелен изпит, след два отрицателни PCR теста. По последни данни техният брой е 14.

 

Външно оценяване

 

за 4-ти и 10-ти клас няма да има. Образователният министът не препоръчва провеждането на абитуриентски балове.

За висшите учебни заведения ще вземат сходни мерки, но ще бъдат индивидуално обособени от всеки ВУЗ. Очаква се до дни решенията на ректорите за приключване на семестриалната година, както и за кандидатстудентските изпити да бъдат обявени на страниците на съответните университети. Според Вълчев на места ще бъдат удължени изпитните сесии минимално. Кандидатстудентските кампании ще се проведат през юли.

Детските градини остават затворени.

 

Вижте още:

Учебната година ще приключи дистанционно

Майка на седмокласник с писмо срещу отварянето на училищата в пика на заразата

Кои са училищата с най-силни резултати на матурите

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

матури, НВО, изпити, ученици, училища, дистанционно обучение, коронавирус

StreetBoard

Улично правосъдие

Вторник, 28 Март 2017 / Общество
И какво печелим, като пребиваме и избиваме?   Няколко заглавия от последните дни: „Пребиха жестоко мъж в градски автобус в София“ - 28 март, София „Шофьор удари нарочно кола след скандал на пътя“ – 20 март, Пловдив „Шофьор счупи ръката на друг с [...]

Рецесията чука на вратата, какво да правим?

Понеделник, 10 Декември 2018 / Общество
Без икономически реформи ще продължим да сме на дъното в класациите за жизнен стандарт   Рецесията полека наближава – през третото тримесечие на 2018 г. има забавяне на икономическия растеж в Еврозоната и в целия ЕС, забавя се и икономическият растеж в България. Работната сила в [...]