Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Възстановяват 100-годишна къща в София

Вторник, 02 Април 2019 / Истории от града
172
  • btvnovinite.bg
  • btvnovinite.bg
1 / 2

Домът на ген. Димитър Перниклийски пострадал още по време на бомбардировките

 

Възстановиха в автентичния й вид 100- годишна къща в центъра на столицата. Сградата е домът на генерал Димитър Перниклийски, герой от Балканската и Първата световна война, която преди четири години беше почти напълно съборена, съобщи  bTV. Днес старата сграда отново е построена и се ражда за нов живот.

"Сградата е пострадала от бомбардировките, всъщност 1/3 от къщата я нямаше, наложи ни се доста проучвания, най-накрая ги намерихме и в момента виждате какво се мъчим да направим" , каза собственикът Рачо Рибаров.

Старото разпределение остава в миналото и е проектирана нова, функционална сграда с подземен гараж и модерен двор. "Хората, които ще я обитават и използват, са съвременни хора и нашата цел беше да направим добър пример затова как една сграда може да живее нов живот и да има ново обитаване", каза архитектът Пламен Братков.

И изпълнителят, и собственикът признават, че възстановяването е бавно и скъпо. Призовават административните процедури на държавата да бъдат облекчени, за да не отказват останалите собственици и инвеститори.

"Да се захващат, защото София е една от най-красивите столици в света, аз съм пътувал много, трябва да стане по-красива и това е начинът, по който да стане", казва Рибаров. Ремонтът трябва да приключи до няколко месеца. Когато къщата бъде завършена, ще се използва основно като жилищна сграда, а на първия етаж ще бъде консулството на Литва. Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.

 

Вижте още:

Каква ще е съдбата на кино „Цанко Церковски“?

Американец спасява исторически сгради във Велико Търново

Читалището в Шипка – символ на разрухата

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

къща, история, София, Димитър Пениклийски

StreetView

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна    Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомо [...]

Вечеря под водата в Норвегия

Неделя, 24 Март 2019 / Места
Първият европейски подводен ресторант отвори вратиВечеря като на подводница - дълбоко под водата сред плаващи риби и други морски обитатели. Първият подводен ресторант Under предлага напълно нов начин да видите света. Заведението отвори врати на 20 март и вече приема първите си гости, съобщава [...]