Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Възстановяват 100-годишна къща в София

Вторник, 02 Април 2019 / Истории от града
787
  • btvnovinite.bg
  • btvnovinite.bg
1 / 2

Домът на ген. Димитър Перниклийски пострадал още по време на бомбардировките

 

Възстановиха в автентичния й вид 100- годишна къща в центъра на столицата. Сградата е домът на генерал Димитър Перниклийски, герой от Балканската и Първата световна война, която преди четири години беше почти напълно съборена, съобщи  bTV. Днес старата сграда отново е построена и се ражда за нов живот.

"Сградата е пострадала от бомбардировките, всъщност 1/3 от къщата я нямаше, наложи ни се доста проучвания, най-накрая ги намерихме и в момента виждате какво се мъчим да направим" , каза собственикът Рачо Рибаров.

Старото разпределение остава в миналото и е проектирана нова, функционална сграда с подземен гараж и модерен двор. "Хората, които ще я обитават и използват, са съвременни хора и нашата цел беше да направим добър пример затова как една сграда може да живее нов живот и да има ново обитаване", каза архитектът Пламен Братков.

И изпълнителят, и собственикът признават, че възстановяването е бавно и скъпо. Призовават административните процедури на държавата да бъдат облекчени, за да не отказват останалите собственици и инвеститори.

"Да се захващат, защото София е една от най-красивите столици в света, аз съм пътувал много, трябва да стане по-красива и това е начинът, по който да стане", казва Рибаров. Ремонтът трябва да приключи до няколко месеца. Когато къщата бъде завършена, ще се използва основно като жилищна сграда, а на първия етаж ще бъде консулството на Литва. Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.

 

Вижте още:

Каква ще е съдбата на кино „Цанко Церковски“?

Американец спасява исторически сгради във Велико Търново

Читалището в Шипка – символ на разрухата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

къща, история, София, Димитър Пениклийски

Street of Hope

Тайната на осиновяването ще отпадне

Петък, 05 Август 2016 / Гласът на детето
  Промените в Семейния кодекс трябва да са готови до края на месеца   По 10-15 човека на ден подават молба към страницата „Търсим се“ във Фейсбук с надеждата да намерят близките си. Някои от тях са правили безуспешни опити да достигнат до тях чрез съда, други просто ра [...]

Училищата ще решават дали да преминат към онлайн обучение

Понеделник, 26 Октомври 2020 / В клас
Това предвижда наредба на Министерството на образованието   Училищата ще могат да решават дали част от учениците или всички паралелки да преминават към обучение в електронна среда. Това ще се случва по предложение на директорите и след разрешение на министъра на образованието, предвижда [...]