Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо защитавам Стратегията за детето?

Понеделник, 20 Май 2019 / Истории от града
346
  • pixabay.com

Майка ми за пред хората беше много нормална...

 

Нямал съм деца и не можело да знам какво е да си родител, било лесно да защитавам нещо, което да “цели да откъсва еничарски деца от родителите им”. Факт, нямам деца. Но съм бил дете. И съм се молел някой да ме защити. Когато съм се родил, моето семейство се разпаднало и майка ми ме оставя в дом за бебета за 6 месеца. Естествено, не помня това, но следите ги има и на 35 (понякога, за да се успокоя и концентрирам се усещам, че се клатя или треперя с крак).

После живях при “майка си”, имах и баба и дядо, сравнително щастливо детство с тях. И бедно. Нямах нужда от много, а само от обич. Майка ми за пред хората беше много нормална. А и в зората на демокрацията не беше проблем да те бият у вас. Майка ми ме пребиваше системно и жестоко (още има следи). Беше си нормална жена, просто и трябваше виновен за проваления ѝ живот. Никой не ме защити. Знаеха в училище, в блока, може би даже в квартала. Но то си беше семейна работа. Полиция идваше често у нас, защото партньорът на майка ми я спукваше от бой. Живот. Накрая майка ми ме запрати в дом за деца. Най-голямата услуга, която ми е направила. От детството си нямам 1 снимка, не съм празнувал като дете никога рождения си ден. Ето затова защитавам стратегията - защото добра-лоша, тя разпорежда на държавата да защити децата. Натиска правителствата да правят реформи в здравеопазването, образованието, правосъдието, социалните грижи, за да няма деца, които са жерви.

Не всички деца са насилвани, но има много, за които няма и да разберете. Защото “родителите” им са “нормални”.

Следите от детството остават и се носят до живот. Всяка несправедливост към децата, включително държавната, трябва да бъде наказвана. А децата да бъдат обичани, ако не от родителите си, то от някой, който го е грижа. Всичко е въпрос на хора и в училищата, и в здравните служби, и в правосъдието, и в социалните грижи. Стратегията и законите няма ни оправят или направят повече хора. Но поне ще респектират. И ще си повод да се търсят виновни за провалените детски съдби. 

 

Текстът е от профила на автора във Facebook 

Вижте още:

"Възпитателният шамар" срещу приемната грижа

До 10 години затвор за насилниците вкъщи

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стратегия за детето, закрила на деца, насилие, агресия, ДАЗД, МТСП, Миланов

Street of Art

Най-необикновените къщи в света

Сряда, 16 Август 2017 / Стил
В Самолет, в контейнер за смет, върху водопад или в ерата на Семейство Флинтстоун - хората разбират дома по различен начин   Кои са най-необикновените къщи в света? Повечето от нас знаят какво е да живееш в бетонна или тухлена сграда със стени, прозорци, врати и стълбища. Но навсякъде п [...]

Pero Defformero с двама барабанисти в София

Вторник, 27 Септември 2016 / Под прожектора
Концертът е на 1 октомври, билетите са ограничен брой    Pero Defformero отново се завръщат в България. Бандата ще изнесе своя най-грандиозен до момента концерт в емблематичния Club Terminal 1 в центъра на София, обещават от ICreative Events.  Това ще бъде пети [...]