Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо защитавам Стратегията за детето?

Понеделник, 20 Май 2019 / Истории от града
203
  • pixabay.com

Майка ми за пред хората беше много нормална...

 

Нямал съм деца и не можело да знам какво е да си родител, било лесно да защитавам нещо, което да “цели да откъсва еничарски деца от родителите им”. Факт, нямам деца. Но съм бил дете. И съм се молел някой да ме защити. Когато съм се родил, моето семейство се разпаднало и майка ми ме оставя в дом за бебета за 6 месеца. Естествено, не помня това, но следите ги има и на 35 (понякога, за да се успокоя и концентрирам се усещам, че се клатя или треперя с крак).

После живях при “майка си”, имах и баба и дядо, сравнително щастливо детство с тях. И бедно. Нямах нужда от много, а само от обич. Майка ми за пред хората беше много нормална. А и в зората на демокрацията не беше проблем да те бият у вас. Майка ми ме пребиваше системно и жестоко (още има следи). Беше си нормална жена, просто и трябваше виновен за проваления ѝ живот. Никой не ме защити. Знаеха в училище, в блока, може би даже в квартала. Но то си беше семейна работа. Полиция идваше често у нас, защото партньорът на майка ми я спукваше от бой. Живот. Накрая майка ми ме запрати в дом за деца. Най-голямата услуга, която ми е направила. От детството си нямам 1 снимка, не съм празнувал като дете никога рождения си ден. Ето затова защитавам стратегията - защото добра-лоша, тя разпорежда на държавата да защити децата. Натиска правителствата да правят реформи в здравеопазването, образованието, правосъдието, социалните грижи, за да няма деца, които са жерви.

Не всички деца са насилвани, но има много, за които няма и да разберете. Защото “родителите” им са “нормални”.

Следите от детството остават и се носят до живот. Всяка несправедливост към децата, включително държавната, трябва да бъде наказвана. А децата да бъдат обичани, ако не от родителите си, то от някой, който го е грижа. Всичко е въпрос на хора и в училищата, и в здравните служби, и в правосъдието, и в социалните грижи. Стратегията и законите няма ни оправят или направят повече хора. Но поне ще респектират. И ще си повод да се търсят виновни за провалените детски съдби. 

 

Текстът е от профила на автора във Facebook 

Вижте още:

"Възпитателният шамар" срещу приемната грижа

До 10 години затвор за насилниците вкъщи

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стратегия за детето, закрила на деца, насилие, агресия, ДАЗД, МТСП, Миланов

StreetInside

Как Вселената се напълни със светове

Сряда, 06 Декември 2017 / На предела
Как са възникнали ранните галактики?   След Големия взрив пространството е абсолютна тъмнина. След милиард години Вселената започнала да се разширява и да става по-прозрачна. Появили се галактики, планети, звезди и други обекти. Това е историята, с която сме свикнали, но подробностите о [...]

Завръщане в бъдещето

Вторник, 22 Ноември 2016 / На предела
  Тяло на паметта, лекуване на кармата и справяне със стреса от миналото     Концепцията "Завръщане в бъдещето" е очарователна. Но как можем да се върнем в бъдещето?! Ако мислим за него наистина обаче, всички ние трябва да се върнем и да почистим миналото си - за да имаме с [...]