Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Аутсорсингът - неразкопаната златна мина

Събота, 09 Септември 2017 / Общество
298
  • teaminternational.com

България трябва да привлича бизнеси с висока добавена стойност

 

Най-бързо развиващата се и динамична индустрия в България е аутсорсингът (изнесените производства и услуги – бел. ред.) - носител на иновации, нови бизнес модели, професии и знания. В момента броят на хората, които работят в индустрията, са над 40 000, а приходите, които този сектор генерира, са над 1 млрд. евро годишно.

По оценка на консултантската компания Cushman&Wakefield през 2016 година България е седмата най-перспективна дестинация в света за тази индустрия. Страната ни е отстъпила от втората си позиция заради увеличените разходи и рискове пред бизнеса, но в рамките на Европа е определяна като втората най-перспективна дестинация от развиващите се пазари за компаниите, които изнасят бизнеси, след Литва.

Прогнозите са през следващите 3-4 години броят на работещите в аутсорсинг индустрията да се удвои и към 2020г. да има около 70-80 хиляди заети в сектора на изнесените услуги.

В България основно се извършва аутсорсинг в сферата на услугите, като това е добре за икономиката, но не създава достатъчно капитал. Повече капитал се натрупва с индустриален аутсорсинг и Пловдивският регион е добър пример в това отношение. Тук е добре да се фокусират и усилията на институциите и да се провежда проактивна инвестиционна политика в аутсорсинг индустрията с висока добавена стойност.

За съжаление през последните години България не успя да привлече сериозни инвестиции в секторите с висока добавена стойност и така не успява да оползотвори потенциала си за ускорен растеж. Българският аутсорсинг има потенциал да се развива с изпреварващ темп и да допринася за ускорено увеличаване на БВП на страната, но е нужна политика на държавата за привличане на чуждестранни инвестиции. В противен случай България ще губи конкурентните си предимства пред другите държави в Централна и Източна Европа.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

аутсорсинг, изнесени производства, услуги, икономика, инвестиции

Street of Art

Queen + Adam Lambert все пак са добра комбинация

Петък, 24 Юни 2016 / Под прожектора
  След десетилетия очакване българските фенове на Queen все пак видяха британската рокгрупа в България   Макар и само с двама от оригиналния си състав - Брайън Мей и Роджър Тейлър, Queen показаха, че пазят наследството на легендарния си фронтмен. Изборът им да направят к [...]

Умни коли на изложението в Пловдив

Неделя, 18 Септември 2016 / Стил
Най-новото в света на автомобилите на "Автосвят"      Улесненията на водача и повишената безопасност са отличителна черта на последните модели на световни производители на леки автомобили, които ще участват на тазгодишното изложение "Автосвят" в Пловдив в рамките на Междунаро [...]