Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Една печка замърсява колкото 18 коли

Неделя, 15 Декември 2019 / Общество
388
  • tabakoff.eu

София е на трето място по мръсен въздух в света

 

Колите и твърдото битово гориво са най-големият замръсител. Една печка замърсява колкото 18 коли, каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. Най-вредни за хората са малките прахови частици от 2,5 микрона, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите, обясни лекарят. Според него маските за лице са елементарна защита. Като мерки той предлага хората да гледат стойностите и да избират път с по-ниско замърсяване, да затварят прозорниците, когато навън е по-мръсно, отколкото в стаята.

Д-р Симидчиев е на мнение, че България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз. Този на СЗО за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък, уточни той.

БГНЕС припомня, че според наскоро обявените данни на Европейската агенция по околна среда въздухът в София е с най-високо замърсяване и е реално опасен за човешкото здраве.

Според международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com, София се нарежда на трето място в света по опасно мръсен въздух. Само стойностите в Делхи, Индия, и в Лахор, Пакистан, с малко превишават мръсотията, която софиянци дишат. Дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай, Индия, дишат по-чист въздух от жителите на София. Тази висока позиция в класацията на сайта София „завоюва“ за първи път през изминалата седмица.

Климатологът Георги Рачев смята, че жителите на София дишат сравнително чист въздух, като превишаваме европейските норми около два пъти по отношение на фини прахови частици. Пред БНТ той обясни, че миналата седмица в столицата сме наблюдавали Лондонски тип смог. През лятото пък също не дишаме чист въздух заради Лосанджелиския смог. Той предупреди да се избягва колоезденето: "Съветвам студентите си - не карайте колело през зимата, вие се тровите повече, отколкото е ползата от колоезденето".

 

Вижте още:

Отново опасен смог над София

Мръсният въздух взима по 7 милиона жертви на година

България е сред най-големите замърсители със серен диоксид в света

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

въздух, замърсяване, ФПЧ, София, Столична община, твърдо гориво

StreetView

Змийският град – най-древният в България

Събота, 09 Септември 2017 / Места
Храмът край Сърница е единственият в България с толкова много наслагване на змийски елементи   Преди малко повече от година, на 1 юни 2016 г., ентусиастите Паулина Михова, Живко Тенев и Иван Мануилов откриват скално светилище край с. Сърница в хасковската община Минерални бани. Светили [...]

Кога е построена гробницата на Христос?

Четвъртък, 30 Ноември 2017 / Места
Археолози изчислиха точната възраст на криптата в Йерусалим    Гробницата в храма „Възкресение на Исус Христос“ в Йерусалим, където се предполага, че той е бил погребан, се оказва построена по времето на император Константин Велики. Това означава 300 години след разпъва [...]