Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

България е сред най-големите замърсители със серен диоксид в света

Понеделник, 19 Август 2019 / Общество
195

И единствената държава от ЕС, която попада в топ 20 в класацията  

 

България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа, заели челни позиции, показва доклад на организацията „Грийнпийс“, озаглавен „Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO“.

В класацията страната ни е на 19-то място непосредствено преди Венецуела. 

Електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола, са виновни за две трети от замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност. Основните източници на серен диоксид в страната ни са централите от Маришкия басейн (най-голямата ТЕЦ „Марица изток 2“ и най-старата — ТЕЦ „Брикел“) и ТЕЦ „Бобов дол“. 

Серният диоксид или SO2 е един от най-опасните замърсители, тъй като е сред основните причинители на смърт и заболявания. „Горещите зони“ са проследени със сателит на НАСА. Картата показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата, посочва организацията.  

„Класацията е тъжен факт, който говори за нежеланието на управляващите в България да погледнат фактите. Още по-тъжно е, че с цената на всичко пазят внушението, че въглищните динозаври са жизнено важни за страната. Всъщност това ни изправя пред неминуема криза, тъй като забавяме създаването на национални стратегии за регионите и тяхното развитие отвъд въглищата, а кандидатстването за средства от фондове, създадени за целта, изобщо не се случва.“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България. 

Заради системно неглижиране на нормите за серен диоксид, срещу България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше осъдена през 2017 г. за високите норми на фините прахови частици, това е второто дело срещу страната пред Съда на ЕС във връзка с качеството на въздуха.

„Изгарянето на въглища, петрол и газ е най-големият източник на емисии серен диоксид, които причиняват критични нива на замърсяване и преждевременна смърт“, казва Лаури Миливирта, старши анализатор в офиса на „Грийнпийс“ в Северна Европа. „Възобновяемата енергия може да спести милиарди евро от разходите за здраве, както и хиляди човешки животи всяка година. Фундаментално е правителствата да направят бърз преход отвъд въглищата и да въведат строги стандарти за замърсителите, докато преминат на възобновяеми енергийни източници“.

Приодозащитниците подчертават, че твърдението, че енергийта от централите в Маришкия басейн е евтина е мит.  В края на 2018 г. правителството плати 360 млн лв., а през пролетта се заговори за нова финансова инжекция от 600 млн. лв., за да спаси от фалит ТЕЦ „Марица изток 2“. От началото на тази година държавната електроцентрала е произвела загуба от 145 млн. лева.

 

Вижте още:

ЕС осъди България заради мръсния въздух

Мръсният въздух взима по 7 милиона жертви на година

Цената на мръсния въздух

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

серен диоксид, въздух, тец, замърсяване, екология, Грийнпийс

Street of Hope

Класната стая на Мама Джил и Сейди в бежанския лагер в Харманли

Вторник, 03 Октомври 2017 / Гласът на детето
Опашката се вие още от 9 сутринта, въпреки че някои от чакащите ще влязат в десет, други чак в един следобед. Не точно се вие, по-скоро седи по дупе на пода, подпира стената, бъбри си, измисля дяволии, виси отвън по прозорците, бута се кой ще влезе първи, а думкането от външната страна на врат [...]

Бонбончо си намери нови приятели

Неделя, 05 Юни 2016 / Гласът на детето
  Авторът на поредицата от детски книжки Любов Миронова разказа на децата как се пишат приказки   Нека да започнем с това, че тези приказки наистина увличат децата до степен на пристрастяване. Напълно в добрия смисъл на думата обаче, защото какво по-хубаво от това детето ти да чак [...]