Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изкуствен рог спасява носорозите

Четвъртък, 14 Ноември 2019 / Общество
755
  • unsplash.com

Учени създали имитация от конски косми

 

Група учени създадоха изкуствена имитация на рог от носорог с цел борба срещу нелегалната търговия и избиването на животните от бракониери, съобщава списание Nature.

Над изследването са работили учени от университетите в Оксфорд и Фудан.

Те предлагат икономическа замяна на рога от носорог, направен от космите на опашката на най-близкия му родственик – домашния кон.

За „слепването” на космите учените са използвали органичен пълнител на базата на копринения протеин.

В изследването се подчертава, че рогът на носорога не е рог в традиционния смисъл, подобно на рогата на кравата или роговите образувания като копитата. В същото време те имат някои общи особености. В действителност рогът на носорога е топка от плътно прилепнали и залепени един за друг косми.

Документът отбелязва, че ако на получената структура бъде придадена съответната форма и се полира, получените рога ще приличат в много отношения на оригинала. Оптичната и растерната микроскопия показат външно сходство на имитацията с истински рога, както и сходство на тяхната вътрешна структура. Проведени са и механични изпитания, които потвърждават, че изкуствените рога имат същите механични свойства като оригинала.

Учените се надяват, че изобретението ще помогне популацията на носорозите да бъде спасена от набезите на бракониерите. Те предполагат, че заместителите ще попаднат бързо на черния пазар заради ниската цена и тежките наказания за бракониерство. Търговците ще предпочитат да купуват имитации и да не търсят услугите на нелегални ловци.

 

Вижте още:

„Сотбис“ няма да предлага предмети от рог на носорог

Човечеството е застрашено заради злоупотребата с природата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

носорог, рог, бракониерство, природа, животни

StreetInside

Разчистете живота си, за да привлечете изобилието

Събота, 15 Декември 2018 / Към себе си
  Богатството не винаги се измерва с пари. Измерва се с удовлетворение   Бъдете честни и се замислете къде е емоционалната бъркотия в живота ви. Ако имате финансови притеснения, вероятно проблемът не е свързан със заплатата ви, а с нагласата към парите. Може би виждате пазаруванет [...]

Свободата започва отвътре

Неделя, 29 Август 2021 / Към себе си
Един свободен вътрешно човек, не може да бъде владян във физическия свят   Свободата е велико нещо, може би най-великото. Едно време героят на Сервантес – Дон Кихот възкликва:   "Свободата, Санчо, е сладко нещо. От сладкодумците властимеющи не я чакай – с обещанията [...]