Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как се мери щастието: Българинът е най-доволен от работата си

Сряда, 26 Февуари 2020 / Общество
202
  • pixabay.com

Проучване показва, че повече са хора са удовлетворени от живота си

 

Дали расте ново поколение с по-високо самочувствие, дали хората вече искат по-малко и по-прости неща, или пък качеството на живот се подобрява,  но проучване показва, че през миналата година повече българи се чувстват удовлетворени от живота си. Това посочват 62,5% от българите спрямо 61,5% година по-рано. В работата си, достъпа до култура и стандарта на живота, доволните през 2019 г. отново са повече от тези през 2018 г. Единствено индексът на качеството на околната среда се е понижил през 2019 г. спрямо 2018 г., като в последната година е 49,6%, а през 2018 г. е бил 51,1%. Проучването е по инициатива на сп. „Мениджър“, национално представително е и има за цел да конструира по стандартизирана и пробирана в цял свят методика Индекс на щастието.

За основа на въпросника е използвана последната версия на The Happiness Alliance от 2018 г., който се състои от 12 секции и демография: Скала за субективно благосъстояние, удовлетвореност от живота, психично здраве, физическо здраве, баланс на времето, достъп до култура, изкуство, учене през целия живот, местна общност/включеност и жизненост, социална подкрепа, качество на околната среда, управление, стандарт на живот, работа.

 „За света 2019 не беше добра година. Има значим спад по всичките показатели на индекса като цяло. България от тази гледна точка се движи леко в обратна посока“, каза пред бТВ социологът Живко Георгиев. Най-значимото подобрение е в критерия „Удовлетвореност от работа“. По думите на Георгиев това се дължи на факта, че има известна стабилизация на пазара на труда и известен ръст на доходите.

„Най-важните индикатори са средата, което включва социална и околна среда, интегрираност на общностите, достъп до образование и култура, удовлетвореност на работното място“, коментира Елица Николова, главен редактор на сп. „Мениджър“.

 

Вижте още:

Щастието е лична отговорност

Щастието се крие в неприятните емоции

Защо интелигентните хора не са щастливи

Щастието като национална политика

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

щастие, качество на живот, работа, удовлетвореност, хора, общество

StreetInside

Защо ме привличат неподходящите хора

Вторник, 14 Юни 2016 / Към себе си
  Хората често оставят своето щастие в ръцете на други хора     Често са ми задавали въпроса "Защо съм привлечен от хора, които са неподходящи за мен". Има толкова много неща, които ни привличат към даден човек, затова е трудно да се даде еднозначен отговор. Вглеждайки се в [...]

Стресът на работното място

Събота, 14 Октомври 2017 / Кариера
Ако постигнете контрол над ума, това означава, че ще можете да контролирате действителността си и стреса във всяка ситуация   Най-голяма част от нашето активно денонощие ние прекарваме на работа. Затова как се чувстваме на работното място, зависи не само от това какви условия на труд е [...]