Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нови помощи за инвалидите на фона на подозрения за злоупотреби в ТЕЛК

Вторник, 22 Януари 2019 / Общество
106
  • pixabay.com

Всички хора с увреждания трябва да подадат заявление в АСП

 

Действията на МВР и на прокуратурата ще задълбочат проверките в издаването на експертните решения за увреждания от Трудово-ексепртните лекарски комисии (ТЕЛК), коментира социалният министър Бисер Петков. Вчера от прокуратурата съобщиха, че проверяват всички инвалидни пенсии заради подозрения, че съществуват схеми за издаване на фалшиви документи за увреждания. Според разследващите годишно за това перо отиват 1,7 млрд. лв., а огромен брой от решенията на специализираните комисии били фиктивни. Като начин за справяне с този проблем Петков предлага Националният осигурителен институт да прави експертизите за работоспособността преди издаването на ТЕЛК.

 

За периода 1-21 януари 50 336 души с трайни увреждания са подали заявление за получаване на месечна финансова подкрепа. Причината е, че от началото на тази година всички хора с трайни увреждания над 18 години, получават отделно пенсия и отделно месечна помощ от Агенцията за социално подпомагане.

Финансовата подкрепа ще замени досега изплащаните месечна добавка за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер на 25%. Размерът на помощта зависи от степента на увреждане и се определя спрямо линията на бедност в България. За 2019 година тя е 348 лв. Заявление трябва да подадат хората с трайни увреждания с 50 и над 50%, които не са получавали месечна добавка за социална интеграция.

За да получат новата финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г., тези хора трябва да подадат заявление по образец в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Заповедта за отпускане на месечна финансова подкрепа се издава в срок до края на месеца, следващ месеца на подаване на документите.

Влезлите в сила до 31 декември 2018 г. индивидуални административни актове за отпускане на месечна добавка за социална интеграция се преобразуват служебно от Агенцията за социално подпомагане в месечна финансова подкрепа, обяснява БГНЕС. В случай, че месечната финансова подкрепа е в по-малък размер от изплащаната до влизането в сила на закона, се отпуска по-благоприятната за лицето.

 

Размерът е диференциран в 5 групи според степента на увреждането:

От 50 до 70,99% - 7% от линията за бедност или 24,36 лв.;

От 71 до 90% - 15% от линията на бедност или 52,20 лв.;

Над 90% - 25% от линията на бедност или 87 лв.;

Над 90% с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност или общо заболяване – 104,40 лв.; Максималният размер на помощта е 198,36 лв.

„В най-лошия случай размерът на подкрепата ще се запази, а в най-добрия – ще се увеличи“, подчерта още социалният министър. Финансовата подкрепа се изплаща от АСП до края на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Помощта за януари ще се плати през февруари. Плащането се извършва по избран от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път.

 

Вижте още:

Няма застраховка срещу инвалидния стол

„Уж“ болните системата ги убива

Как ще задължите някой да наема инвалиди?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвалиди, пенсия, финансова помощ, МТСП, АСП, Бисер Петков

Street of Art

Intracom Telecom тества успешно високопроизводителната система UltraLink ™-GX80

Понеделник, 03 Септември 2018 / Стил
  Световният доставчик на телекомуникационни системи и решения Интраком Телеком обяви завършването на полеви тестове на новата си високопроизводителна радиосистема E-Band, UltraLink ™-GX80. Системата е разработена за най-големия руски мобилен оператор MTS Russia. От началото на го [...]

Лечение с игли

Понеделник, 10 Юли 2017 / Хранене и Здраве
Някои вярват, че акупунктурата помага, други са скептични, ето малко факти и мнения на медицински специалисти    Акупунктурата е форма на традиционна китайска медицина, практикувана от векове. Тя се основава на теорията, че енергията, наречена чи (ки), преминава през тялото ви и ок [...]