Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Очаквания за 2022-ра: Търсят се работници, ще растат и заплатите

Петък, 17 Декември 2021 / Общество
165
  • unsplash.com

От близо 194 хиляди работници и специалисти ще има нужда българският бизнес през следващата една година

 

Въпреки затягането на икономиката и ограниченията заради пандемията, фирмите планират да наемат работници и ще увеличават заплати през новата година. Това показват проучвания на Агенцията по труда и Българската стопанска камара, проведени независимо едно от друго.

Анкетата, проведена през бюрата по труда, показва, че през 2022 година бизнесът ще има нужда от близо 194 хиляди работници и специалисти. Според резултатите от проучването 46 924 работодатели имат намерение да наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването от година по-рано обаче, техният брой се е свил с 14,5%.

През следващата година най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители. Бизнесът се нуждае и от над 43 000 специалисти с висше образование, като най-много работни места има за медицински сестри, шофьори, учители, лекари, строителни инженери, специалисти по информационни технологии. 72,2% или 33 879 работодатели заявяват, че срещат трудности при намиране на подходящ персонал.

Основната форма на заетост през следващата една година ще е на постоянен договор и пълен работен ден, което заявяват 78,8% от работодателите. Дистанционна работа и работа от вкъщи биха предложили по-малко от 700 работодатели.

Анкетата на Българската стопанска камара показва, че все пак оптимистите за развитието на икономиката през новата година се увеличават. 42% от анкетираните очакват икономи-чески спад през 2022 г., но в миналогодишното изследване песимистите са били почти двойно повече. 17% не очакват никаква промяна, а 31% са оптимистите, които са тройно повече спрямо миналата година.

 

Плановете за бизнес развитие през 2022 г. са по-скоро умерени и предпазливи. Ръст на производството, нови продукти/услуги и нови пазари планират между 35 и 42% от анкетираните, докато през предкризисната 2019 г. са били 57%.

Инвестициите в производствени мощности и иновации влизат в плановете средно на 20% от анкетираните, докато през 2019 г. средният процент е бил почти два пъти по-голям (38%). Известен ръст се забелязва в намеренията за инвестиции в развитие на човешките ресурси и увеличението на работните места – тази година 30-31% от анкетираните заявяват подобни намерения, докато през 2020 г. такива планове са декларирали 12-13% от участниците в проучването.

Ръст на трудовите възнаграждения предвиждат 49% от анкетираните, което по-скоро се дължи на очакваното увеличение на минималната работна заплата, а оттам – цялостен ръст на цената на труда, посочват обаче от БСК.

От Агенцията по заетостта подчертават, че нова Covid-19 вълна ще редуцира планираното разкриване на нови работни места с 36,5%, като най-засегнати ще са сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” – с 52,8% редукция на новите работни места и сектор „Строителство” – с 49,2% по-малко нови работни места.

През следващите 3-5 години най-търсени ще бъдат специалистите с висше образование от областите Икономика, Администрация и управление и Информатика и компютърни науки, докато търсенето на специалисти със средно образование най-често ще е по специалностите Търговия на едро и дребно, Строителство и Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи.

Най-важната компетентност, която работодателите очакват от търсения персонал, е общуване на роден език, следвана от инициативност и предприемачество и дигитална компетентност.

 

Вижте още:

Защо инвеститорите избягват България?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бизнес, работа, работници, служители, заплати, икономика, БСК, АЗ

Street of Art

Български учени предлагат бира с боровинки

Сряда, 26 Септември 2018 / Хранене и Здраве
Разработката повишава антиоксидантите в пивото с 55%   Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) представиха експериментална разработка на нови бири с влагане на боровинки и арония, които могат да направят пивото по-полезно. Доц. д-р Силвия Милева, гл. ас. [...]

Версия за смъртта на Принс - несъвместими лекарства

Сряда, 27 Април 2016 / Под прожектора
  Музикантът може да е починал от неправилно съчетание на обезболяващи и сънотворни хапчета    Причината за смъртта на Принс може да е неправилно съчетание на приеманите лекарства и "случайното им предозиране". Това коментира пред „Ню Йорк дейли нюз“ известният в [...]