Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение

Понеделник, 04 Май 2020 / Общество
464
  • pixabay.com

Мерките срещу заразата обаче ще останат в облекчен вид

 

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение, но ще предложи законови промени за удължаване на мерките за защита срещу COVID-19. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредно заседание на Министерския съвет. Целта е постепенно възстановяване на социално икономическия живот.

Ще се запазят програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дадват по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка. "Предвидили сме действието на някои от тях да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение на 13 май", каза финансовият министър. 

Това ще стане с промени на Закона на здравето, с които да се позволи на здравния министър и на държавния здравен  санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Това ще позволи на министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните лица, както и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Вече е отменено изискването на носене на маски на откито, но то остава за затворени помещения като магазини и градския транспорт.  Вчера здравният министър Кирил Ананиев разписа заповедта, с която отпадат част от ограниченията, въведени по време на извънредното положение. От днес се възобновяват практическите занятия в школите за подготовка на шофьори, подготвя се и отварянето на заведения, които от 6 май могат да предложат места на открито при спазването на дистанция и строги хигиенни мерки. Персоналът трябва да е с предпазни ръкавици и маски.

Разрешават и индивидуалния спорт на открито, без провеждането на състезания. Трябва да се спазва обаче задължителна дистанция от 2.5 метра.

Плувните басейни също ще са достъпни, но при дезинфекция на водата, прилежащите пространства, шезлонги, чадъри, съблекални и всички останали принадлежности. Ще се измерва и температурата на посетителите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила на кметовете на райони да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите при спазване на всички противоепидемични мерки.
От 6 май в следобедните часове контролно-пропускателните пунктове на входовете на областните градове също ще бъдат премахнати.

Остават да действат и всички икономически мерки за подкрепа, приети със закона за извънредното положение, обясни Владислав Горанов. 

 

Вижте още:

Учебната година ще приключи дистанционно

Кризата COVID-19: Ефектът на доминото

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, пандемия, мерки, извънредно положение, икономика

StreetInside

Признаци за енергийни блокажи

Четвъртък, 11 Октомври 2018 / На предела
Човешкото тяло е отражение на душата   Човешкото тяло е най-съвършеното творение в земния физически свят. В него са зашифровани уроци, които човекът трябва да премине. Тялото е отражение или може да се каже "изваяние" на душата: всичките й проблеми са отразени в него. Тези проблеми се [...]

Плащаме, но за какво?

Вторник, 31 Май 2016 / Към себе си
  Повечето покупки са материален израз на емоционални нужди     Може да ни се струва, че причините, поради които хората пазаруват, са наистина много и най-различни. Ако вземем например книгата на Джоф Ейлин „Рекламиране за постигане на бърза реакция”, ще видим 5 [...]