Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Разглеждат казуса "Калиакра" имот по имот

Неделя, 06 Август 2017 / Общество
270
  • topolaskies.com

Борисов отиде при хората в Добруджа, за да търсят заедно решение на проблемите със защитените зони

 

 

В преговори между различните страни в казуса около „Комплекс Калиакра“ може да се намери решение, което да защити интересите и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, попадащи в забранителното решение по „Натура 2000“ на Съда на Европейския съюз. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с кметовете на общините от района на крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията, съобщиха от Министерски съвет.

 

Премиерът Борисов, министърът на околната среда и водите Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов бяха във Варна, където се проведе среща с протестиращите хора, чиито имоти ще бъдат засегнати от въвежданите ограничения за земеделски дейности и строителство заради санкциите, наложени от Брюксел. България е осъдена от Европейския съд заради неопазване на защитена зона "Калиакра", тъй като преди 10 години, когато се определяха защитените зони в европейската мрежа Натура 2000, е допуснато изграждането на вятърни централи и голф игрище, увредили биоразнообразието в района. В отговор екоминистерството предложи на ЕК да разшири защитените територии и да наложи забрана на повечето стопански дейности в новите зони с цел да избегне многомилионната глоба. Това доведе до протести на хората от района на Каварна, Балчик и Шабла, които разбраха ограниченията като забрана да обработват нивите и градините си. В резултат премиерът Борисов отмени заповедта на министъра на околната среда и предложи ново обсъждане и разговори с ЕК в търсене на компромиси. 

 

„Ние сме осъдени, не става въпрос сега да приемаме нещо. Ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2006, да търсим кой е подписал през времето е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме“, каза Борисов.

Той посочи, че целта на срещата е да се намери решение, което да не увреди ничии интереси – и тези на собствениците на имоти, и тези на данъкоплатците. Премиерът предложи във вторник в 11 ч. в Министерския съвет да се проведе ново обсъждане, но този път и с участието на екоорганизациите. „НПО-тата са такива, каквито са. За хубаво или за лошо, гласът им се чува силно в Брюксел, дори повече отколкото на правителствата“, смята министър-председателят. Той призова протестиращите да не правят екоорганизациите свои врагове, защото тяхната помощ е много нужна, а на масата на преговорите да се потърси съчетаване на различните интереси.

 

„Във вторник започваме отначало… Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът… Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци. С цялото ми уважение към всички, българската земя е на българския народ“, посочи министър-председателят.

Той допълни, че ще продължи да се търси съдействие от Европейската комисия и ще бъде отправена покана към комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела да посети района, за да види на място цялата ситуация и да се увери, че „ние по никакъв начин не сме съсипали природата“.

 

Цялата история на проблемите: 

Кървави сблъсъци заради екоограничения по морето 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

защитени зони, Натура 2000, Комплекс Калиакра, Каварна, Балчик, Шабла, екология, опазване на природата, Бойко Борисов

Street of Art

Axel Rudi Pell и Avantasia са хедлайнери на Каварна Рок Фест 2016

Вторник, 24 Май 2016 / Под прожектора
  Фестивалът е на 2 и 3 юли, билетите са в продажба   Легендарният китарист Axel Rudi Pell с бандата си ще оглави първата вечер на Каварна рок фест 2016, който се организира от Loud Concerts и община Каварна, съобщи werock.bg. Освен тях, за първата вечер участие са потвърдили и ек [...]

Не се отказвайте от въглехидратите

Събота, 14 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Пълното им изключване от храната може да ви разболее     Подлагането на диети, съдържащи твърде малки количества въглехидрати, може да бъде опасно за здравето, предупреждават лекари от Ню Йорк, работещи за престижното специализирано медицинско издание The Lancet, цитирано [...]