Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Разглеждат казуса "Калиакра" имот по имот

Неделя, 06 Август 2017 / Общество
238
  • topolaskies.com

Борисов отиде при хората в Добруджа, за да търсят заедно решение на проблемите със защитените зони

 

 

В преговори между различните страни в казуса около „Комплекс Калиакра“ може да се намери решение, което да защити интересите и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, попадащи в забранителното решение по „Натура 2000“ на Съда на Европейския съюз. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с кметовете на общините от района на крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията, съобщиха от Министерски съвет.

 

Премиерът Борисов, министърът на околната среда и водите Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов бяха във Варна, където се проведе среща с протестиращите хора, чиито имоти ще бъдат засегнати от въвежданите ограничения за земеделски дейности и строителство заради санкциите, наложени от Брюксел. България е осъдена от Европейския съд заради неопазване на защитена зона "Калиакра", тъй като преди 10 години, когато се определяха защитените зони в европейската мрежа Натура 2000, е допуснато изграждането на вятърни централи и голф игрище, увредили биоразнообразието в района. В отговор екоминистерството предложи на ЕК да разшири защитените територии и да наложи забрана на повечето стопански дейности в новите зони с цел да избегне многомилионната глоба. Това доведе до протести на хората от района на Каварна, Балчик и Шабла, които разбраха ограниченията като забрана да обработват нивите и градините си. В резултат премиерът Борисов отмени заповедта на министъра на околната среда и предложи ново обсъждане и разговори с ЕК в търсене на компромиси. 

 

„Ние сме осъдени, не става въпрос сега да приемаме нещо. Ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2006, да търсим кой е подписал през времето е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме“, каза Борисов.

Той посочи, че целта на срещата е да се намери решение, което да не увреди ничии интереси – и тези на собствениците на имоти, и тези на данъкоплатците. Премиерът предложи във вторник в 11 ч. в Министерския съвет да се проведе ново обсъждане, но този път и с участието на екоорганизациите. „НПО-тата са такива, каквито са. За хубаво или за лошо, гласът им се чува силно в Брюксел, дори повече отколкото на правителствата“, смята министър-председателят. Той призова протестиращите да не правят екоорганизациите свои врагове, защото тяхната помощ е много нужна, а на масата на преговорите да се потърси съчетаване на различните интереси.

 

„Във вторник започваме отначало… Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът… Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци. С цялото ми уважение към всички, българската земя е на българския народ“, посочи министър-председателят.

Той допълни, че ще продължи да се търси съдействие от Европейската комисия и ще бъде отправена покана към комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела да посети района, за да види на място цялата ситуация и да се увери, че „ние по никакъв начин не сме съсипали природата“.

 

Цялата история на проблемите: 

Кървави сблъсъци заради екоограничения по морето 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

защитени зони, Натура 2000, Комплекс Калиакра, Каварна, Балчик, Шабла, екология, опазване на природата, Бойко Борисов

Street of Hope

Ами, ако детето ми е гей!

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Родители
Отхвърлянето не работи, можем да помогнем на децата си единствено, когато се опитваме да ги разберем     Много пъти са ме питали дали ако момчето си играе с кукли, а момичето рита на игрището с момчетата, това не е признак за различна ориентация от общоприетата. Не, не е. Но е мно [...]

Местят момченцето с измръзвания в друго приемно семейство

Четвъртък, 19 Януари 2017 / Гласът на детето
  Детето е прехвърлено в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”   Шестгодишното момченце от Долна Липница с измръзвания на краката вече е в Клиниката по изгаряния "Пирогов". Приемната майка, допуснала измръзването най-вероятно ще бъде заличена от Регистъра на приемнит [...]