Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Родители отново излязоха на протест „Системата ни убива“

Вторник, 02 Октомври 2018 / Общество
286
  • БГНЕС

Те протестират в 13 града на страната

 

Майки на деца с увреждания излязоха отново на национален протест пред Народното събрание в София тази вечер. Те блокираха движението на "Орлов мост", за да привлекат вниманието към проблемите, които поставят от години и исканията си към правителството. Повод за недоволството им е, че исканията за достойно бъдеще на децата и хората с увреждания остават неизпълнени.

„Протестираме защото Бойко Борисов ни излъга, че до 1 октомври ще имаме законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги”, заяви организаторът на протестите Вера Иванова пред БГНЕС. Днес протестират общо 13 града в България, в които има палатки като блокират възлови пътища и магистрали и подчерта, че с мирните протести са били дотук.

„С действията си управниците показаха, че не искат да ни има, но ние искаме да живеем, а децата ни да имат достойно бъдеще”, категорична беше Иванова. Тя подчерта, че политиците са имали 120 дни за реакция докато те са били на палатка зад парламента, обединени от слогъна „Системата ни/ги убива”. Иванова изрази недоволство и от факта, че законът за хората с увреждания вчера е бил оттеглен заради несъгласието на финансовото министерство с част от промените. Според майките нещата да боксуват е, че властимащите нямат воля за реформа и в доказателство на това изтъкна факта, че законът за личната помощ е в парламента от 3 месеца, но и по него не се работи. Майките на деца с увреждания настояха реформите да започнат сега, да се спре с „тупкането на топката“ и да се сложи край на този безкраен „преход“.

 

 

Омбудсманът Мая Манолова, която дойде на протеста, коментира в отговор на въпрос на БГНЕС как ще се продължи от тук нататък, че вече финансирането е осигурено и се надява да се случи реална реформа. Знак в тази посока е оттегленият вчера закон за хората с увреждания. Манолова подчерта, че майките на деца с увреждания са разочаровани, защото всичко се случва много бавно и не можа да даде срок кога исканията им ще бъдат реализирани. Тя остава до майки докато исканията им не бъдат изпълнени.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще отдели 150 млн. лв. повече в бюджет 2019 г. за хората с увреждания. Борисов обясни, че отпускането на средствата става възможно заради по-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, и с олигархията. Премиерът подчерта, че хората с увреждания първоначално са искали 105 млн. лева, а вместо това държавата ще им отпусне 150 млн.

 

Какви са исканията на майките

 
Закон за личната помощ (асистенската грижа). 
 
Ако се приеме Законът за личната помощ, тогава всеки човек с увреждане ще има право на асистент. Размерът на личната помощ (часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета) се определя от индивидуалните потребности на всеки отделен човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК. Човекът с увреждане има право сам да избере асистента си, а ако не е в състояние да го направи, родителят/настойникът има право да направи този избор. Асистенти могат да бъдат и самите родители/настойници.
Ако не се приеме Законът за личната помощ, асистентската грижа ще се предоставя както до сега – от общините. Всяка община ще решава как, колко и дали. Това е заложено и в Закона за социалните услуги. Това означава, че в тази област няма да има никакви промени. Пак ще има списъци със чакащи, пак ще има различни критерии …
 
Закон за хората с увреждания
 
1. Индивидуална оценка на потребностите. Целта е подкрепата да се извършва въз основа на потребностите на ХУ, а не на база на процента ТЕЛК. Вида и размерът на отпусканата подкрепа, въз основа на тази индивидуална оценка, става задължителен за изпълнение от всички институции, а не както досега с препоръчителен характер.
 
2. Преобразуване на АХУ в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства – МОН , МЗ и МТПС ( пък и не само) , за да работят заедно. Така, ще се прекрати правенето на „политики на парче“ и прехвърлянето на отговорностите между отделните министерства. Това преобразуване на АХУ ще даде възможност, хората с увреждания да излязат от системата на социалното подпомагане.
 
3. Помощните средства ще започнат да се предоставят в натура от МЗ, като ще са съобразени с потребностите на човека с увреждане. С други думи – трябва ти еди каква си количка и получаваш тази количка.
 
4. Месечната финансова подкрепа ( интеграционните) се обвързва с размерът на линията на бедността, а не както до сега с размера на гарантирания минимален доход. Предимствата от това са, че размерът на линията на бедността е в пъти по-висок от гарантираният минимален доход. Освен това, размерът на линията на бедността, за разлика от гарантираният минимален доход, се увеличава всяка година, което означава, че и месечната финансова подкрепа всяка година ще се увеличава. Като цяло размерът на месечната финансова подкрепа ще е по – висок от размерът на интеграционните добавки, получавани до сега. В началото критерии за отпускане на тази подкрепа е процента ТЕЛК, но след извършване на индивидуална оценка на потребностите, тази подкрепа ще се отпуска на база на тази оценка. Това е основно наше искане – всяка подкрепа, вкл. и тази, да се отпуска въз основа на нуждите на човека с увреждане.
 
Вижте още: 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

родители на деца с увреждания, протест, Системата ни убива

Street of Hope

Родителските грешки: Между липсата на правила и строгия нашийник

Неделя, 03 Април 2016 / Родители
До 5-та си година децата осъзнават кое е правилно и кое – не е, но семействата и учителите трябва да изпращат едни и същи послания, казва Вили Павлова     Вили Павлова е преподавател с над 10 годишен опит в работата с деца от 3 до 7 години. Работила е като учител в 8 ОДЗ &b [...]

Независимостта на деца, живели в дом

Неделя, 26 Юни 2016 / Гласът на детето
  Наскоро сте осиновили или сте станали приемни родители на изоставено дете. Как сте? Как се чувствате? Какво става с вас? Ами с детето? Нещо нещата не са наред, не се чувствате много добре. Малко като буря в чаша вода – тясно и необяснимо.   Защо се случи така?   Вие [...]