Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

Четвъртък, 19 Декември 2019 / Кариера
1021
  • Карол знание
  • Карол знание
  • Карол знание
  • Карол знание
1 / 4

Конкурсът на Фондация „Карол Знание“ се провежда за втора година при все по-сериозна конкуренция

 

Изграждане на планетариум в София и производство на екологична батерия за морския и речния транспорт – това са двата проекта, които си разделят наградата от 30 000 лева в конкурса „Предприемачи в науката“ през тази година.  Младите учени, излъчени от журито на Фондация „Карол Знание“, са Недислав Веселинов и Илиян Попов.

 

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". В конкурса той представи Експериментално Конструкторско Бюро "Фотоника" с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руски Културно-Информационен Център. Проектът, който ще бъде финансиран със средствата от наградата е Планетариум с София.

 

Д-р Илиян Попов е гл. асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи „Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е Екологична батерия Магнезий-Въздух за индустриално приложение. По време на конкурса показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – Магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел - приложение в електрически морски/речен транспорт.

 

Всички 14 претенденти за наградата на фондация Карол Знание участваха в обучението Предприемачи в науката, където усвояваха предприемачески и презентационни умения. Лекторите по програмата са жури в конкурса, който се проведе на 12 декември. Двамата учени се откроиха не само с проектите си, но и с начина, по който ги представиха.  Всеки учен участва в надпреварата с бизнес проект, базиран на научната си разработка. Така вместо с научни презентации, се конкурират с business pitch за наградата от 30 000 лв. Журито беше в ролята на инвеститорите, които решават кой проект да подкрепят.

Ако смятате, че учените правят скучни и неразбираеми презентации, участниците в Предприемачи в науката ще ви изненадат приятно, коментира Милена Петкова, изп. директор на фондация „Карол Знание“.

 

Изненада се и журито, когато в залата бяха донесени два огромни телескопа, а скоро след това пред очите им се издигна един дрон, прелетя пред екрана, измъкна се през отворена врата и се издигна над сградата, като в същото време на един монитор всички можеха да видят на живо картината, снимана от безпилотното устройство. Това беше част от представянето на инж. Недислав Веселинов, който дойде с целия екип от Конструкторско Бюро "Фотоника". За да демонстрира възможностите на проектите си, той беше донесъл допълнителни монитори и техника. На един монитор залата гледаше през камерата на дрона, а на друг застина – „Имаме първия си корпоративен клиент“.  Докторантът от физическия факултет представи сегашната дейност, в основата на която е авиосимулатора и няколко проекта, по които вече работят.

Със средствата от наградата ще бъде финансирано изграждането на планетариум в София, за който вече има готов проект.

Д-р Илиян Попов от своя страна също въвлече журито в бизнес идеята си. Всеки един от „инвеститорите“ получи картонче с едно от възможните приложения на разработваната батерия с празно място за цена. Той прикани оценяващите да напишат хипотетична цена и ако имат идеи за допълнителни приложения. Показа работещ прототип на екологичната батерия Магнезий-въздух и на място наля солената вода, с която се използва като електролит. Това прави батерията изключително безопасна за използване. Другият ключов елемент – магнезият- е 1000 пъти по-разпространен в земната кора и океаните от лития, и също е безвреден за човешкия организъм. Членовете на журито имаха възможност да пипнат и разгледат прототипите в тази и още няколко презентации.

В залата беше монтирана и временна VR геолаборатория, която е част от проекта на инж. Таня Славова. Тя е носител на докторантската стипендия на фондация Карол Знание като докторант в УАСГ, а сега е преподавател в МГУ – София. Участниците в конкурса и членове на журито се разходиха виртуално в един реален ръкав на софийското метро, за да видят студентите могат да изучават и изследват обекти, без да напускат учебните зали.

Членове на журито определиха като впечатляващ конкурса и някои признаха, че са били свидетели на най-добрите бизнес презентации, които са виждали. Всеки един от представените проекти е по значима тема с потенциал за практическо приложение, а някои вече са и регистрирани полезни модели, като „Абразивно тяло“, споделят организаторите.

София Тех Парк предоставя възможности за всички участници в програмата "Предприемачи в науката". Отличените на първите три места ще получат 6 месеца безплатно работно място в Co-Working пространството на София Тех Парк, среща с екипите от Лабораторен комплекс и възможност за допълнително кандидатстване за финансиране на проекта. Всички останали ще получат за 3 месеца безплатно работно място и coaching  сесия за проектите си.

Innovation Starter също адмирира всички участници като предоставя билети Bronze за конференцията на 20.02.2020 г. Innovation Explorer.

Наградите ще бъдат връчени на 23 януари 2020 г. Тогава ще бъде дадена и докторантската стипендия на фондация "Карол Знание".

 

Конкурсът Предприемач в науката се провежда за втори път. Самият конкурс е финал на програмата Предприемачи в науката, създадена от фондация "Карол Знание" за млади български учени с практическа и предприемаческа насоченост. За наградата се състезават само участници в обучението, а журито е съставено от лекторите в програмата, които са и предприемачи, и учени-предприемачи. Тази година бяха включени и четирима ментори, единият от които дойде от Милано за среща с участниците. В първото издание м.г. наградата спечели докторант от МУ в София – д-р Иван Лютаков с проект за електронно хапче. Тогава той спечели 30 000 лв. за разработката си, за която вече има прототип и предстоят тествания с животни.

 

Всички участници и проекти може да видите тук.

 

Още по темата:

Две трети от учените търсят възможности за собствен бизнес

Лекар спечели 30 000 лева за иновативна диагностика

Млада докторантка конструира сгради, устойчиви на взрив

Деница, която обича да открива неизвестното

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Карол Знание, Предприемачи в науката, конкурс, наука, физика, планетариум, екология

StreetView

Енергийни места: Светилището край Татул

Събота, 25 Февуари 2017 / Места
Обектът е избран за едно от чудесата на България    Един от най-величествените мегалитни паметници, открити по нашите земи, е Тракийското светилище край село Татул. То се намира само на 200 м от селото и на около 15 км от Момчилград. Според научните изследвания този древен ку [...]

Кафявите мечки в Аляска стават вегетарианци

Събота, 02 Септември 2017 / Места
  Заради глобалното затопляне сезонът на бъза започна в края на юли    Кафявите мечки на остров Кодиак в Аляска предпочитат да ядат плодове вместо сьомга, след като заради високите температури тази година любимият им бъз узря по-рано, съобщава в. "Индипендънт", цитиран от БТА [...]