Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Истински богатият човек цени обикновените неща

Четвъртък, 13 Май 2021 / Към себе си
429
  • unsplash.com

Дали носим тениска за стотинки, или милиони, няма никакво значение

 

Пътувах към дома си след като приключих с всички медитативни практики в студиото си. Влязох в близкия магазин, за да купя продукти, от които имах нужда. На касата имаше опашка и аз изчаквах търпеливо. Пред мен разговаряха баща и момиченце на видима възраст около 10 години. Говореха много високо и беше невъзможно да не ги чуя.

- Тате, добре, че си ти да ми купиш тези хубави дрехи! Много са красиви, нали? - попита тя баща си, докато се въртеше, за да покаже дрешките си - къси панталонки с тениска в един цвят.

- Да, изглеждаш супер! - отвърна той.

- Е, разбира се, че ще изглеждам така, все пак това е Армани! - заяви тя.

- Абсолютно! - заключи той.

Всеки има пълното право да избира как да живее и възпитава децата си. Тези хора също, и те са направили своя избор. Но, се питам, това ли са семената, които сеем в децата си и бъдещото общество! Дете на десет годишна възраст, няма никаква вина за подобен тип възприятие. Децата копират поведението на близките и приятелите си, най-вече родителите си.

Няма нищо лошо да носят и най-скъпите дрехи на света, но не и ако това е мярка за самочуствие, хубост и парадиране. А това определено зависи от нас, родителите! На пръв поглед, това е така дребна и безсмислена ситуация, но в нея се корени незрялата психика на индивида след години, повърхностното отношение към живота и липсата на връзка с него. Дали носим тениска за стотинки, или милиони, няма никакво значение! Да, ако някой иска Армани, нека е Армани, но ако това е самоопределящо за ценността на дадена вещ е падение на човешките ценности!

Все още си спомням срещата си с Ингвар Кампрад, един от най-богатите хора в света. Бях ученичка, а той беше дошъл на посещение във фабриката на родителите ми, която работеше изцяло за компанията му. Майка ми беше наела президентския апартамент за него в най-добрия хотел в града. Когато обаче той разбра, че е настанен във VIP апартамент, каза, че няма как да спи в нещо, което е толкова огромно, защото е тотално разхищение и безумие. Заяви, че е просто един човек, на който му е нужно едно легло за тази нощ и нищо повече. Тъй като апартаментът беше платен, той накара един от служителите си да спи в него, а той се настани в обикновената стая. Истински богатият човек може да носи много евтини и много скъпи дрехи с еднаквия финес на своята божественост! Прекрасно е човек да бъде богат! Родени сме, за да живеем в изобилие! Но нека сеем богатство в душите, защото нашите деца са бъдещето на планетата ни! От нас зависи, какво ще засеят и те някой ден... повърхностни илюзии или дълбока природна мъдрост!

 

Вижте още:

Как да отгледаме щастливи деца

Награждавайте независимостта, а не послушанието

Не искам да бъда част от такова общество

Синът ми не е моя собственост, за да решавам аз

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

богатство, възпитание, деца, родители, психология

StreetBoard

Отварят връзката между три магистрали

Четвъртък, 25 Август 2016 / Истории от града
Пускаха частично движението по директното трасе на Западната дъга, с което се облекчава трафика по Софийския околовръстен път       Новината бе обявена предварително от премиера Бойко Борисов, след като непланирано инспектира моста при пътен възел "Ломско шосе", заедно с мин [...]

Арменец получи документи като лице без гражданство

Четвъртък, 14 Септември 2017 / Истории от града
Карен Сарданян е израснал у нас, но никога не е имал лични документи   28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на „лице без гражданство“ в България, съобщиха от МВР. Роден  в Грузия, с арменска националност, той пристига със семейството си у нас когато е б [...]