Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

10 странни факта за мозъка

Вторник, 30 Януари 2018 / На предела
655
  • pixabay.com


Новите технологии позволяват на учените да научават нови и нови факти за мозъка. Някои от тях са добри новини, някои са малко странни, но всички ни дават повод за размисъл.

Ето десет факта за мозъка, които най-вероятно не сте чували преди:

 

1. Мозъкът съдържа половин

галактика от малки компютри

 

Мозъците ни имат между 86 милиарда и 100 милиарда неврони – клетки, които предават сигнали в мозъка. Това е около половината от звездите в Млечния път. Невроните ни помагат да учим нови неща и да се развиваме всеки ден.

 

2. Мозъкът създава нови

неврони непрекъснато

 

Докато детето се развива в утробата на майката, мозъкът му създава неврони със скорост 250,000 неврона за минута. След раждането този процес се забавя, но продължава през целия живот на човека.

 

3. Мозъкът непрекъснато

се препрограмира

 

Всеки от милиардите неврони е свързан с хиляди други. По този начин те си взаимодействат, за да извършват функциите си успешно. Непрекъснато се създават нови връзки, променят се и се премахват в отговор на нашите действия. Ако две области в мозъка се активират едновременно, невроните в тях формират повече връзки помежду си. По този начин асоциациите между тях стават по-лесни и бързи в бъдеще. Другият вариант е да се сформират отделни мрежи, но ще отнеме по-дълго време да се активират едновременно. Колкото повече се упражняваме в нещо, толково по-лесно ще бъде за мозъка ни да го прави. Изисква се практика, практика и още практика!

 

4. Мозъкът разхищава енергия

 

Мозъкът съдържа кръвоносни съдове с обща дължина над 600 километра и използва около 20% от общата енергия на тялото и приетия кислород. Взаимодействието между електроните генерира около 25 вата електричество – достатъчно, за да захрани малка електрическа крушка.

 

5. Мозъкът мрази диетите

 

На пръв поглед мозъкът сякаш съдържа доста излишно пространство – около 60% мазнини или 73% вода. Всъщност това е изключително важно за използването на цялата енергия. Дехидратация от само 2% пречи на вниманието и паметта и мозъчните клетки, които имат нужда от енергия, започват да изяждат други мозъчни клетки. По тази причина имаме нужда от храна и почивка, за да може мозъкът ни да използва пълния си потенциал. Хранете се здравословно и пийте достатъчно вода.

 

6. Областите в мозъка са едновременно

специализирани и многостранни

 

Вероятно сте чували, че определени области в мозъка ни контролират определени дейности. Въпреки това, това разделение на дейностите не е написано на камък. Много от мозъчните ни процеси включват няколко области в мозъка, които си взаимодействат. Когато една област е наранена, останалите могат да изземат функциите й. Някои пациенти, на които половината мозък е оперативно премахнат, успяват да функционират без значителни промени. С други думи, мозъкът е като пъзел с много парчета. Всяко от тях изпълнява различни функции. Дори да махнем някои от парчетата, все още ще виждаме голямата картина.

 

7. Мозъкът може да контролира времето

 

Нашето възприятие за времето е резултат от възприемането на множество сигнали и организирането им по начин, чрез който могат да бъдат обработени. Колкото повече сигнали възприемаме – особено ако са непознати – толкова по-дълго ни отнема да ги организираме. Затова моментите, когато изпитваме нещо ново или интензивно, ни се струват по-дълги от обикновено. Можем да накараме времето да върви по-бавно, ако се поставяме в непознати и интересни ситуации – почти като да живеем по-дълго, само като правим нови неща.

 

8. Мозъкът спира да расте,

но никога не спира да се променя

 

Вярно е, че мозъкът спира да расте на обем и маса в даден момент, обикновено около 18-годишна възраст. Въпреки това, физическата му структура – плътността и относителния размер на различните области – продължава да се променя през целия ни живот. По тази причина ставаме добри в дейности за възрастни – като паркирането на стръмна улица, и забравяме как да въртим обръч.


9. Стресът може да промени мозъка

 

Стресът не е само неприятен, но може да повлияе на развитието на мозъка, да убие неврони, да разруши невронни връзки и да попречи на създаването на нови. Избягването на стреса и научаването на нови техники за справяне с него, е важно както за настроението, така и за функционирането на мозъка.

 

10. Всеки има силата да промени мозъка си

 

Без значение с какво се занимаваме, ние непрекъснато променяме мозъка си, като учим и правим нови неща в ежедневието си. Ти имаш контрол не само върху знанията си, но и върху начина, по който мозъкът ти работи. Като използваш различни области в мозъка едновременно, невроните в тях ще взаимодействат помежду си. Дейности като фитнеса, медитацията, ученето на чужд език, свиренето на музикален инструмент и решаването на проблеми могат да доведат до създаване на нови невронни връзки и да ускорят скоростта на работа на мозъка. Това е особено важно за деца, които имат трудности с четенето. С редовни упражнения, мозъчните пътища могат да бъдат изградени и четенето да стане по-приятна дейности. Софтуерът Fast ForWord е полезен в тези случаи.

 

Източник: Scientific Learning, превод neuro-english.eu

 

Вижте още: 

Как мозъкът променя тялото 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мозък, неврони, невропластичност

Street of Art

Перфектната сватба

Събота, 03 Юни 2017 / Стил
10-те неща, които не трябва да забравяте преди най-важния ден   В последните няколко дни преди вашата сватба може да бъде истинска вихрушка. Започвате да планирате настаняването на вашите гости от далеч, с притесненията на семейството. Забравяте за организацията и доставчиците на услу [...]

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа

Петък, 17 Ноември 2017 / Под прожектора
Историята на белобрадия старец, разказана с обещание за чудо    Чували ли сте за огромната гора Бързи? За онази необятна, величествена и страховита гора, населена с феи, нукове, рилове и нимфи? „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ разказва трогателната история на белоб [...]