Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ваксините осигуряват леко протичане на COVID-19

Петък, 05 Август 2022 / Хранене и Здраве
101
  • pixabay.com

Според статистиката смъртността при неваксинираните е 1,93% срещу 0,13% за поставилите поне една доза

 

Ваксинираните срещу COVID-19 се разболяват тежко пет пъти по-малко в сравнение с хората, които не са взели никакви превантивни мерки, а смъртността при тях е 10 пъти по-малка. Това показват статистически данни, цитирани от Петър Велков, експерт по управление на кризи, математически модели, изследвания, анализи на здравна система, статистически модели и епидемиология. Велков е част от инициативата на БЧК „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и всяка друга тема, която би помогнала на всеки eдин да вземе истински информирано решение.

„Ползите от ваксините са огромни и данните ясно показват това. Над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо) спрямо групата на неваксинирани (разболели се) стигат до интензивното. Едва 4 от 2991 (или 0,13%) разболели се сa ваксинирани и са стигнали до интензивното. Близо 10 пъти по-малко като процент от групата на неваксинираните е смъртността сред разболелите се ваксинирани спрямо неваксинираните. Или едва 0,13% леталитет сред ваксинираните при 1,93% при неваксинираните. В абсолютни стойности 15 пъти повече човека са загубили живота си в групата на неваксинираните (88 починали) при едва 6 в групата на неваксинираните. Това е анализ на база официални данни за България от месец юли“, казва Петър Велков.

Той смята, че четвъртата доза е изключително важна и може би задължителна за хората над 65-годишна възраст, както и за всеки, който има близки възрастни хора и контактува често с тях, защото дори да се зарази, ваксинираният предава по-малък товар зараза. „Когато обаче говорим и за едно население като нашето, което е на първи места в Европа по огромна част от придружаващите заболявания, които са най-рискови за COVID (доказано и с първо място по-надвишена смъртност от COVID-19 в света), то всеки бустер повишава значимо вероятността при среща с вируса да е дори животоспасяващ. В страна като нашата, където и профилактиката е на много ниско ниво, то за почти никоя възрастова група не е сигурно, че няма такова рисково заболяване, а то просто не е регистрирано все още“, казва още Петър Велков.

 

Коронавирусът ни е съкратил живота

ЕК: България има спешна нужда от реформа в здравеопазването

Ваксинацията срещу COVID-19 и каква е ролята на Т-клетките?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, ваксини, заболяване, смъртност, статистика, имунитет

Street of Hope

Без условия: Обичта превръща страха в смелост

Понеделник, 11 Ноември 2019 / Родители
Не е нужно да си безстрашен и смел, за да те обичам и да искам да ти доставя удоволствие с играчка   През последните две седмици, синът ни почти отказва да се храни, заради неудобството от клатенето на две предни зъбчета. Тъй като това са първите му падащи зъби, се притеснява много и не [...]

Време с децата: На пързалката

Неделя, 15 Януари 2017 / Родители
В последните години веселите зимни дни не са толкова много, така че използвайте ги   В повечето софийски квартали няма много условия за игри в снега, но в снежните дни дори най-малките хълмчета са буквално претъпкани от деца и родители с всякакви съоръжения за спускане. Стига да не вали [...]