Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ваксините осигуряват леко протичане на COVID-19

Петък, 05 Август 2022 / Хранене и Здраве
233
  • pixabay.com

Според статистиката смъртността при неваксинираните е 1,93% срещу 0,13% за поставилите поне една доза

 

Ваксинираните срещу COVID-19 се разболяват тежко пет пъти по-малко в сравнение с хората, които не са взели никакви превантивни мерки, а смъртността при тях е 10 пъти по-малка. Това показват статистически данни, цитирани от Петър Велков, експерт по управление на кризи, математически модели, изследвания, анализи на здравна система, статистически модели и епидемиология. Велков е част от инициативата на БЧК „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и всяка друга тема, която би помогнала на всеки eдин да вземе истински информирано решение.

„Ползите от ваксините са огромни и данните ясно показват това. Над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо) спрямо групата на неваксинирани (разболели се) стигат до интензивното. Едва 4 от 2991 (или 0,13%) разболели се сa ваксинирани и са стигнали до интензивното. Близо 10 пъти по-малко като процент от групата на неваксинираните е смъртността сред разболелите се ваксинирани спрямо неваксинираните. Или едва 0,13% леталитет сред ваксинираните при 1,93% при неваксинираните. В абсолютни стойности 15 пъти повече човека са загубили живота си в групата на неваксинираните (88 починали) при едва 6 в групата на неваксинираните. Това е анализ на база официални данни за България от месец юли“, казва Петър Велков.

Той смята, че четвъртата доза е изключително важна и може би задължителна за хората над 65-годишна възраст, както и за всеки, който има близки възрастни хора и контактува често с тях, защото дори да се зарази, ваксинираният предава по-малък товар зараза. „Когато обаче говорим и за едно население като нашето, което е на първи места в Европа по огромна част от придружаващите заболявания, които са най-рискови за COVID (доказано и с първо място по-надвишена смъртност от COVID-19 в света), то всеки бустер повишава значимо вероятността при среща с вируса да е дори животоспасяващ. В страна като нашата, където и профилактиката е на много ниско ниво, то за почти никоя възрастова група не е сигурно, че няма такова рисково заболяване, а то просто не е регистрирано все още“, казва още Петър Велков.

 

Коронавирусът ни е съкратил живота

ЕК: България има спешна нужда от реформа в здравеопазването

Ваксинацията срещу COVID-19 и каква е ролята на Т-клетките?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, ваксини, заболяване, смъртност, статистика, имунитет

StreetBoard

Съборете тая стена в душите си

Четвъртък, 10 Ноември 2016 / Общество
10 ноември 2016... Звучи ли ви като мрачен виц?Падането на тоталитарния строй се случи преди четвърт век.Берлинската стена рухна.Но остана в душите ни.Болшевизма вече не беше моден.Но остана в подсъзнанието ни.Номенклатурата беше заклеймена.Но остана в употреба.Диктатурата беше изхвърлена на [...]

105-годишен обущар живее сам в дебрите на Балкана

Събота, 29 Април 2017 / Истории от града
Дядо Димитър е заклет непушач и трезвеник   105-годишен обущар живее сам в село Костел в дебрите на Еленския балкан. Дядо Димитър Аврамов е роден през далечната 1912 г. Той е само на четири годинки, когато баща му заминава на фронта в Първата световна война и никога повече не се връща, [...]