Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Христо Янев изкачва Монблан в подкрепа на деца с аутизъм

Четвъртък, 16 Юли 2020 / Гласът на детето
425
  • БГНЕС

Целта е да се съберат средства за изграждане на терапевтичен център

 

Бившият футболист Христо Янев ще изкачи връх Монблан с благотворителна цел.  Той е лицето на кампанията #ВсякоДетеЗаслужава, чиято цел е изграждането на модерен център за терапия на деца с аутизъм. Той ще бъде управляван от центъра „Детски истории“ – терапевтична практика, която трупа опит в последните десет години.

„Нашата идея е тези деца да получат равен шанс да влязат в обществото, защото докато са малки ние пренебрегваме някои от проблемите, които виждаме, и се надявам докато те израснат, да отшумят, да ги надраснат и преодолеят, но трябва да се знае, че тези дечица трябва да получават адекватна помощ и подкрепа за това те да придобият всички необходими качества, за да влязат наравно в обществото със своите връстници“, заяви в интервю за БГНЕС бившият футболист на България, ЦСКА, Литекс и Гренобъл Христо Янев.

Той иска да събере средства за изграждането на център, защото смята, че в нашата държава децата с разтройства от аутистичния спектър не получават всичко, от което имат нужда. Много е труден начинът, по който може едно дете с такива проблеми, дори техните родители, да получат адекватна помощ, да се запознаят изцяло с проблемите, които имат, и да вземат навременни решения”, сподели Янев.

Кампанията за изграждането на центъра е на Сдружение „7 истории“, като всеки може да се запознае подробно с нея и да се включи на сайта 7istorii.com. “В този център ще работят специалисти с много голям опит, с много знания и практика. Децата ще бъдат диагностицирани, ще има консултиране на семействата на тези деца, защото някои от тях въобще не подозират за проблемите, които имат пред тях. Ще има терапевтични сесии, обучение на специалисти по програми, обучение на студенти от Софийския университет и други държавни учреждения, които искат да се развиват в тази дейност и могат да бъдат полезни. Планът, който ние със „7 истории“ имаме, е отделните компоненти на тази кампания да се случат до декември месец и ако всичко се развие така, както ние мислим, че може да стане, по най-бързия начин центърът да се изгради, оборудва и да влезе в действие”, обясни бившият български национал.

“В процеса на това, което правим всички заедно, се запознах с голяма част от държавите около нас – в какви мащаби те подготвят и подпомагат такива семейства с такива дечица. На този етап ние изоставаме. Там помощта е изцяло от държавата в повечето от тези държави и имат центрове, които подпомагат и развиват тези дечица от най-малка възраст. Важно е да се говори, защото когато говорим, можем да разберем какви са ни проблемите, как можем да вземем решение за тяхното преодоляване и всеки един от нас може да получи нужната информация, с която може да бъде полезен, първо на себе си, и второ на хората, които наистина имат нужда от това нещо ”, допълни Янев.

 

 

Като част от кампанията, наречена #ВсякоДетеЗаслужава, организаторите планират три различни мероприятия за популяризиране и набиране на средства. В петък Христо Янев ще тръгне на поход към връх Монблан, насърчаван и воден от свой приятел, който професионално се занимава с това.

Другите две инициативи включват събирането на фланелки с автографи от много звезди от различни спортове, както и организирането на мащабен концерт в зала „Арена Армеец“ в края на годината. „Говорил съм вече с някои от моите съотборници, с които съм имал възможността и щастието да играя и те откликват по най-добрия начин, като ще имам възможност да събера за всеки един, който участва в кампанията, фланелки с автографи на едни от най-големите отбори в световен мащаб. Говоря за Барселона, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Атлетико Мадрид, Вердер, Астън Вила, Селтик. Опитвам се да въвлека мои колеги, с които сме разговаряли на тази тема и знаят, че ние като личности, които са добре познати в обществото, можем да бъдем полезни в това тези дечица да получат нещо, което на този етап става много трудно“, разясни Янев.

В благотворителната кампания ще се включи дори световният шампион на Франция Оливие Жиру. „Една от идеите е да направим благотворителен концерт през декември и да накараме всички, които искат да се докоснат до някои от най-големите артисти в България, да имат тази възможност. Всичко това го правим с тази благотворителна цел, средствата, които съберем, да отидат за изграждането на този център и за неговото оборудване. Имаме имена, с които е говорено и които ни подкрепят, но на този етап ще ги запазя в тайна. Ще искам хората да се докоснат до най-големите звезди на българската музика“, разказва футболистът.

 

Вижте още:

Светът има нужда от най-различни умове

За различните, които градят света

Да говориш с картинки

Различните деца в училище

Как работи мозъкът на хиперактивните деца и аутистите?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Христо Янев, благотворителна кампания, Седем истории, Детски истории, аутизъм, терапия, деца

StreetView

Екоекспедиция на река Кастракли

Четвъртък, 12 Май 2016 / Приключения
  Можете да помогнете за възстановяването на природата в Родопите   Всеки, който обича разходките в планините, може да се включи в специална двудневна експедиция за почистване на ждрелото на река Кастракли в Родопите. Такова нещо не се е случвало в последните 40 години. Затова час [...]

Как се раждат планетите

Сряда, 03 Май 2017 / Места
НАСА изследва планетарна система, забележително подобна на нашата   НАСА е открила близка планетарна система, забележително подобна на Слънчевата система. Тя е разположена на 10,5 светлинни години в южното полукълбо на съзвездието Еридан и е разположена около звездата Епсилон Еридан. То [...]