Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Български лекари спасиха мъж с огромен тумор в мозъка

Събота, 16 Ноември 2019 / Българи от ново време
829
1 / 4

Екипът се наема с операция, отказана от няколко болници в чужбина

 

Тумор с тегло над 1 килограм беше изваден от мозъка на 41-годишен мъж. Интервенцията буквално е спасила живота на Божидар Етрополски. Сега пациентът, на когото е било отказано лечение в няколко болници в чужбина, се възстановява в реанимацията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Лекарите от Клиниката по неврохирургия към болницата се решават на предизвикателството, за да спасят живота на пациента си. Въпреки че не е ясно дали лечебното заведение ще може да получи парите си за сложната интервенция.

Лекарите, които го спасяват с 8-часовата интервенция, са д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог.

 

Божидар от години страда от главоболие, на което първоначално не обръща внимание. Преди две години главоболието става непоносимо, появява се отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. Въпреки красноречивите симптоми, диагнозата не е поставена веднага. А когато това става, лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, пациентът ще загине до края на годината. Ситуацията изглежда безнадеждна, но Божидар е твърдо решен да не се предава.

„Железният човек“, както го нарича синът му, е преминал много изпитания през живота си (и той, и съпругата му са инвалиди), постигнал е всичко с много труд и упорство. Винаги е бил за пример на своето дете, което тази година навършило седем години и тръгнало на училище.

 

Специалистите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ единствени приемат голямото предизвикателство. Рисковете пациентът да загине по време на лечението са огромни. „От самото начало бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един човек“, обяснява неврохирургът д-р Емануил Найденов. Затова в болницата е свикан мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая. Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Очевидно е, че не могат да се осланят на натрупаната практика, ще трябва да заложат на медицинската си интуиция. Избират нов подход, като се надяват това значително да ограничи кръвозагубата. Първоначално извършват селективно запушване на голяма част от хранещите съдове на тумора, под високотехнологичен рентгенов и термографски контрол. „Основното предизвикателство беше големината на тумора и неговата анатомична форма. Ако се маха целият тумор, кръвозагубата би била несъвместима с живота. Затова направихме емболизация на лезията, с която запушихме повечето съдове, които я захранват с кръв“, обясни доц. Сираков, който е извършил първата част от интервенцията.
Няколко дни след емболизацията лекарите пристъпват към самото отстраняване на лезията . По време на продължилата цял ден операция, пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (животозастрашаващо състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиологичния екип.

 

Ранният следоперативен период е тежък, но Железният човек не се предава! Вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, започва да сяда и да се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.

„Случаят на Божидар поражда някои тревожни въпроси. Как е възможно това да се допусне в България, която е една европейска страна, член на ЕС. Явно е, че в системата има големи пропуски“, коментира д-р Найденов. Според доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 години и е странно как не е бил дигностициран досега. Той призна, че в Клиниката тепърва ще умуват как да възстановят разходите си от сложната интервенция, тъй като случаят е казуистика и няма как да бъде обхванат от стандартните пътеки по Здравна каса. „Въпреки че всяко нещо струва пари, за нас винаги на първо място е да помогнем на пациента и след това всичко останало“, коментира началникът на Клиниката.

Д-р Найденов, главният герой в историята на Божидар, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който независимо от успеха на операцията, още дълго време ще бъде „извън строя“. „Железният човек заслужава нашата подкрепа. Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си“, споделя неврохирургът.

 

А това е дарителската сметка на Божидар:
Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF

 

Вижте още:

Как лекарите изпревариха чиновниците

Лекар спечели 30 000 лева за иновативна диагностика

Български лекар спаси дете с уникална операция

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

операция, тумор, болница, лекари, Иван Рилски, неврохирургия

Street of Art

Сауната намалява риска от деменция

Неделя, 28 Януари 2018 / Хранене и Здраве
  Сауната е позната още от времето на маите и въпреки трансформациите си през вековете, затопленото но 70-100 градуса помещение остава един от най-добрите начини за изчистване на тялото от токсините. Ефектът от нея обаче е много по-голям, а изпотяването може да се използва за превенция [...]

Деби Рейнолдс почина ден след дъщеря си

Четвъртък, 29 Декември 2016 / Под прожектора
Майката на Кари Фишър си отиде ден след кончината й   Американската актриса Деби Рейнолдс, станала световно известна с партньорството си с Джийн Кели в мюзикъла "Пея в дъжда" (Singin' in the Rain, 1952), почина от инсулт ден след като от инфаркт почина дъщеря ѝ Кари Фишър. Тя е б [...]