Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Връщане към традициите

Събота, 12 Август 2017 / Българи от ново време
597
  • сн. Надя Борисова
  • Сн. Надя Борисова
  • Сн. Надя Борисова
  • Сн. Надя Борисова
1 / 4

Защо все повече хора избират народните обичаи за празниците си?

 

Маргарита Петрова е журналист в Югозападния регион, а съпругът й Радослав Ранков е оператор в местната кабелна телевизия. Колеги са в кабелната телевизия „Запад“.

На 22.07.2017г. двамата се врекоха във вечна любов, като в народна приказка. Дори сватбената торта бе украсена с български народни шевици и традиционна българска черга.

Двамата не забравят за грижата към другите и в този ден. По молба на младоженците, вместо цветя гостите им подаряваха книжки, боички, моливи и дидактически материали за децата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Дупница.

 

- Какви са плюсовете и минусите когато работиш с половинката си?

- М: Понякога може и да си говорим малко по рязко, когато има повече работа или искам нещо да стане веднага, да излезем да снимаме или да монтираме, но като цяло засега нямаме проблеми.

- Р: И най-важното не пренасяме проблемите или лошото настроение у дома.

 

- Можете ли да кажете какво ви впечатли в другия при първата среща?

- М: О, ние се познаваме от толкова време, че реално първата ни среща беше преди 15-16 години, докато работехме в радио Астра+, след това пътищата ни се разделиха, за да се съберат отново в ТВ Запад преди няколко години. А, Ради? Той е прекрасен! Трябваше ми повече време, за да осъзная, че той е човекът, с когото искам да бъда.

 

- Повечето млади хора търсят лукс и блясък. Защо решихте сватбата ви да бъде автентична, а не съвременна?

- М: Тя пак не беше съвсем автентична, но исках поне малко да се доближава до идеята за българска носия и традиция. От няколко години съм водеща на фолклорния фестивал "Рила ни гледа" и всяка година съм облечена в носия. Харесва ми как изглеждат различните носии, харесва ми пъстротата и разнообразието им. Нямаше как да накарам всички да се облекат в народни носии, а и някои от оригиналните носии са доста дебели, затова вплетох елементите в бяла рокля.

 

- Марги, роклята е уникална изработка... Деколтето е на женска народна носия от Шопския край, аксесоарите също са от българската традиция. Как дойде идеята за изработката на тази рокля и съчетаването с сребърна пафта и етноколие?

- М: Сестра ми подари пафтите за рождения ден миналата година, защото знае, че харесвам този стил и в действителност те ще са прекрасен колан към някоя рокля, етноколието е изработено от Марияна и Николай Няголови от Габрово. То не е правено специално за мен, но беше идеалното допълнение към роклята. А самата рокля е дело на Лора Делибалтова, която ми прочете мислите и претвори идеите ми, малко хаотични в началото, за което много й благодаря.

 

- Фолклорен танцов ансамбъл “Актавис”-Дупница възпроизведоха на сватбеното тържество ритуалите по въвеждане и захранване на младоженците, като подариха уникални изживявания на всички гости. Вижда се дори и в този толкова важен ден за Вас, че имате отношение към фолклора и българското. Как се запазва тази любов извън модерното и съвременното?

- М: Стига човек да има желание винаги може да претвори модерното в традиционното, макар, че в интерес на истината не съм човек, който толкова следи и спазва модни тенденции.

 

Вижте още: 

Българска народна...торта 

Северняшка сватба за Гинес

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

народни традиции, обичаи, сватба, фолклор

Street of Art

Къщички за игра

Неделя, 04 Септември 2016 / Стил
  Какво по-хубаво от това да накараме децата да играят навън?   Може би само това сами (с наша помощ) да създадат нещо, да се грижат за него, да го развиват и поддържат. Дори да нямате двор, с малко желание и повече въображение можете да съберете съседите и да намерите място за е [...]

Кои са групите с „най-умни“ текстове на песни?

Вторник, 02 Август 2016 / Под прожектора
Depeche Mode е групата, чийто текстове изискват най-много интелектуално усилие, за да бъдат разбрани   Това показва проучване на The Mirror във Великобритания, цитирано от Zrock. Изданието е анализирало различни текстове на песни и е „изчислило“ колко години трябва да п [...]