Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата ни не струва, защото ние я създаваме такава

Неделя, 30 Август 2020 / Истории от града
209
  • pixabay.com

Нужни са действия на всеки един от нас да изградим себе си и живота около нас

 

Току що вдигнах един боклук от земята, за да го изхвърля и синът ми заяви:
- Много е лошо, че хората си изхвърлят нещата на земята! Ние не правим така!
- Аз съм благодарна, че точно сега съм тук, виждам боклука и го изхвърлям, където трябва! Не се обременявай с други излишни мисли!
Винаги анализираме всичко в посока на някой друг ни е виновен - съседът, шефът, държавата, управляващите...

Да, управляващите никак не струват! Но мисля, че е така, защото ние самите не струваме - отделният индивид! Ние сме тези, които изхвърляме боклуците си навсякъде! Ние сме тези, които се псуваме по улиците! Ние сме тези, които не спираме да гледаме в паничката на другия и да съдим! Ние сме тези, които за пари сме готови на всичко, а колкото повече имаме, толкова по-малко даваме на служителите си! Ние сме тези, които караме скъпи автомобили и това ни дава правото да се държим с чистачката като с парцал! Ние сме тези, които живеем в тоталната илюзия, че сме безкрайно велики и целият свят ни е длъжен, а само нашето виждане за света е правилното!

Просто ние не струваме! И съвсем естествено е и управляващите да не струват, защото ги предлагаме и избираме все същите - неструващите хора, ние! Да, има една прослойка от много качествени хора, но те са толкова малък процент, че се губят като прашинка в окото, отмита от малко вода!

Ако всеки един от нас се погрижи първо за себе си като човек, ако изгради своята човечност, истина, правда, осъзнатост, доброта, милосърдие, щедрост и създаде такава среда в своя живот! Погрижи се за своя периметър, за съседа, за градинката пред блока, за служителя си, за непознат... Едва тогава ще има народ, който може да има качествени хора и измежду тях да избере управляващи!

Нужни са действия! Ежедневни действия на всеки един от нас да изградим себе си и живота около нас, докъдето стигат възможностите ни! Тогава никой няма да ни е виновен за едно или друго, защото само тогава наистина ще имаме държава! Ние сме държавата! А държавата ни не струва, защото ние я създаваме такава!
Нека сменяме, разбира се, управляващи! Това е естественият ход на нещата, но трябва да се замислим за истинския проблем, за дълбокото. За тинята, която ние самите сме!

 

Вижте още:

Само ако знаеш да правиш добро, ще повярваш в него

Във всеки делник има празник

Не е просто езда

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

общество, природа, държава

Street of Art

Слънчев дом във воден резервоар

Неделя, 22 Януари 2017 / Стил
Имотът е преустройван в продължение на три години, а сега се продава     Излязъл от експлоатация воден резервоар е трансформиран в интересен скрит от очите дом с пет спални и огромен светъл атриум. Имотът се намира в курортния град Сидмут в английското графство Девън и се продава [...]

Библиотеката като място на общуване

Събота, 17 Ноември 2018 / Стил
Университетската библиотека в Хелзинки показва отношението на финландците към четенето като начин за живот   Добре известно е, че Финландия е страната с най-добра образователна система. И това едва ли е случайно, като се има предвид отношението на финландците към четенето. За разлика от [...]