Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не е просто езда

Петък, 26 Юни 2020 / Към себе си
117
  • сн. Милена Римпева

Преживяването на манежа върви ръка за ръка с неприятна миризма на конюшните, почистването на клетките и грижата за коня

 

Бях седнала на оградата на манежа и се наслаждавах на урока по езда на сина ми в далечината. Погледът ми се рееше между всички коне, които така величествено препускаха в огражденията. Една жена близо до мен ме попита:
- Извинявайте, но защо детето ви влиза в конюшните? Какво прави там, просто ми е любопитно...
- Първо помага при оседлаването на коня, сресването му и подготвянето му за езда. А след като приключи урока, му измива копитата, разхожда го и го прибира в бокса, където го храни с любимите му лакомства. - отвърнах аз.
- Защо му е всичко това? Нали идва, за да язди? Идвам, конят ме чака на манежа, а после има кой да се грижи за всичко останало! - продължи тя.
- Напълно ви разбирам! Но моята гледна точка е друга! Искам детето да създаде истинска връзка с тези великолепни създания. Да премине през целия процес и да се погрижи за коня, който язди. Да го доведа, само, за да се качи на коня и да го потупа високопарно за язденето накрая, за мен е чиста суета и загуба на истински ценното - а именно взаимното опознаване и споделяне на мига между човека и животното. И не на последно място искам да види на практика, че животът не е само цветя, а и много изпражнения и кал. Трябва да знае, че те са естествена част от пътя ни. Когато се сблсъка с тях, трябва смело да мине през калта, усещайки аромата, цапайки се до кости. Трябва да знае как, ако се подхлъзне да стане отново, да продължи и да измие фекалиите от себе си. Умален вариант на големия свят е този манеж за мен. Радвам се, че синът ми изцяло минава през тези процеси, преодолявайки собствения си дискомфорт на моменти.
- Знаете ли, може и аз да опитам... - замислена заяви жената - Мисля, че моят инструктор не предлага подобна услуга обаче!
- Може би е време да го смените, тогава! - засмяна отвърнах аз, а после й пожелах прекрасен ден.
Ние, хората правим така с всичко и най-вече с любовта. Вземаме красивото и удобното за нас, а грозотата и неудобствата, захвърляме и обръщаме гръб на цялото, защото то съдържа и двете. Ездата върви ръка за ръка с неприятна миризма на конюшните, почистването на клетките и грижата за коня. Любовта върви ръка за ръка с болката, различията, сълзите. Розата има бодли! Такъв е животът! А изборите са само наши!

 

Вижте още:

Нека ти разкажа за пеперудите

Магията на Живота

Лечебна езда

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

езда, манеж, конюшня, яздене, деца, терапия, към себе си

Street of Art

Кухнята - всеки ъгъл с предназначение

Неделя, 28 Август 2016 / Стил
  Голяма или малка, кухнята винаги трябва да побере толкова много неща   И винаги има нещо, за което мястото не стига. Как да използваме простраството рационално, така че да ни е подредено, но удобно за работа, а и да изглежда спретнато - събрахме няколко идеи, повечето от ко [...]

Обявиха номинациите за Оскари 2017

Вторник, 24 Януари 2017 / Под прожектора
  Художникът Теодор Ушев е сред номинираните с късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша"   Мюзикълът La La Land получи 14 номинации за Оскар, изравнявайки досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева", предадоха световните информационни агенции. За Оскар ще се б [...]