Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бурка или акт от общината

Сряда, 27 Април 2016 / Общество
1416
  • news.bg

 

Община Пазарджик забрани на жителите си да ходят със скрити лица. Ще се промени ли нещо в ромския квартал

 

 

Общинският съвет в Пазарджик гласува забрана за носене на бурки на обществени места. Глобата за първо нарушение ще е 300 лева, а за всяко следващо – по 1000 лева.

Забраната се въвежда заради ромския квартал „Изток“ и подозренията, че в него се проповядва радикален ислям. Преди време главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ромките от града получавали по 120 лева на месец, за да носят черните покривала. Общинските съветници уточниха, че забраната ще се отнася за всички аксесоари, прикриващи лицето, а не само за приеманите за религиозни символи покривала.

Пред StreetWatch арабистът проф. Владимир Чуков обясни, че ромският квартал в града се превръща в класическо гето и опасността от радикализиране на живеещите в него е съвсем реална. 

 

Радикалният ислям се ражда в гетата 

 

„В никакъв случай в България не трябва да допускаме гета. Давам пример с белгийския квартал „Моленбек“ - под 2% от жителите на този квартал са белгийци, 98% са мароканци, тунизийци, алжирци и т.н. Друга статистика – повече от 50% от белгийските джихадисти, които са около 500 на брой, произлизат именно от този квартал...това е второ, трето, четвърто поколение хора, които просто се радикализират в подобен тип гета. Това е един цикъл, който в България има симптом в профила на хората, които живеят в ромското гето в Пазарджик и трябва да се намерят механизмите този неприятен западноевропейски опит да не се допусне в България“, смята проф. Чуков.

 

 

Според експерта въвеждането на забрана за скриването на лицето в общината е добра мярка за гарантиране на сигурност и дори е добре да се мисли за национална забрана. Аргументът му е, че ислямът не изисква от жените да покриват лицата си, спорно е и тълкуванието за покриване на косите със забрадка. 

„Мисля, че е разумно в България да бъде правно регламентирана забрана за скриване на лицето и тя трябва да се отнася за всички хора, не само за жените мюсюлманки. Нали в крайна сметка това се прави от съображения за сигурност, така че нека да се отнася и до хора, които правят банкови обири, например“, каза в интервю за StreetWatch и преподавателката по английски език Лидия Стайкова, известна с активната си позиция за подкрепа на бежанците в България. Тя обаче смята, че това ограничение не е необходимо за жените, които искат да носят забрадки.  

 

Забрадката или образованието

 

Сета обаче остава въпросът как община Пазарджик ще контролира спазването на забраната, след като ромките от квартала вече заявиха, че няма да свалят покривалата, но и нямат пари да плащат глоби. Забраната не се отнася за личните домове на гражданите, както и за молитвените домове - джамиите. Ако ромките от квартала обаче наистина взимат пари, за да покриват лицата си, едва ли лесно ще се откажат от тях.  По-важният въпрос е, кой и защо им плаща...

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бурки, забрана, Пазарджик, роми, глоба

StreetView

Сняг в пустинята в Аризона

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Места
Природата предлага понякога сюрреалистични картини и преживявания   Жителите на Аризона и Ню Мексико, са свикнали с агонизираща топлина, но тази нова година започна с хладно време и снеговалеж, който нарисува невероятни картини в пустинята Сонора, разказва BoredPanda.     [...]

10 любопитни факта за Световния океан

Събота, 27 Юни 2020 / Места
В океаните по целия свят все още има потънали съкровища за над 60 милиарда   Сините дълбини на Световния океан са все още неизвестна територия за хората – проучени са по-малко от 5% от океаните. Те са дом на безброй животински видове, значителна част от които бяха открити едва пре [...]