Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Големите ученици ще учат онлайн, ресторантите остават отворени

Сряда, 10 Март 2021 / Общество
189
  • pixabay.com

Щабът в София гласува нови мерки срещу разпространението на COVID-19

 

От петък всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават към онлайн обучение, а всички заведения, включително и тези в хотелите, и игралните зали, ще работят до 22:00 часа. Онлайн обучение се въвежда във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Детските градини и яслите ще работят като досега.

Това реши Оперативният щаб за коронавирус в столицата. Ограниченията ще действат до 26 март.

„Продължават работа кабинетите в общинските ДКЦ-та или бивши поликлиники, които да позволят на хората, които са със съмнения или с по-леки симптоми, да посещават, да получават медицинска помощ, да правят своите тестове, без да натоварват допълнително лечебните заведения“, съобщи кметът Йоданка Фандъкова, цитирана от БНР.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

Мерките се затягат с мотива, че нивата на заразените в столицата отново са на нивата от ноември, когато болниците се препълниха, а Спешна помощ получаваше средно по 500 повиквания дневно.

Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191.

Всички родители на деца, които посещават ясли и детски градини, могат да се възползват от възможността за служебно извиняване на отсъствията им, което беше позволено от МОН по искане на Софийския щаб, посочи кметът Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Онлайн от утре ще учат и учениците от 5 до 12 клас в областите Благоевград, Бургас и Шумен, във Варна дистанционно ще се обучават децата от 6 до 12 клас.

„Намираме се в абсолютно парадоксална ситуация. Дистанционното обучение на практика не е спирало. За шест учебни месеца децата ни са били в училище едва два. Най-удобно е декларирането на мерките срещу Covid да се случи на гърба на учениците“, каза в предаването „12+3“ по "Хоризонт" Любомира Марекова, родител и сред организаторите на подписка за връщане на големите ученици в клас. Тя цитира статистика, според която българските ученици са сред най-дълго отстранените от присъствено обучение. 

Родителите ще настояват за спешна среща с премиера, за да се обсъди стратегията на управляващите по отношение на образованието. 

 

Вижте още:

Обсъждат се локални мерки заради Covid-19

Ускоряват ваксинацията срещу Covid-19

Образователният министър: Училищата бяха нарочени за виновни за втората вълна на COVID-19

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мерки, коронавирус, ученици, онлайн обучение, дистанционно обучение, щаб, София

StreetInside

Кръст за защита от нападение

Понеделник, 30 Май 2016 / На предела
  Още една техника за психическа защита, но трябва да внимавате с нея   Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, това е още един метод за психическа самозащита. Тази техника е наречена „кръст“. Тя е нещо като &b [...]

От оцеляването до живота

Понеделник, 06 Юни 2016 / На предела
  Как да бъдем нормални по време на информационната парадигма     „Научете как работи духа, с няколко просто правила, изживяването на перфектен духовен живот е лесно“ – Ричард Бах   Защо има толкова много хора, които говорят за повишаване на тяхното [...]