Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отворено писмо от един потенциален турист

Неделя, 04 Август 2019 / Общество
279
  • unsplash.com

У нас идваха всякакви туристи и донасяха всякакви „вируси“

 

Здравейте, господин премиер-министър,
Тия дни, макар и летни, са изпълнени със събития – то от небето ли не изтекоха дъждове, то от НAП ли не изтекоха данни...

И въпреки тоя теч отгоре, отдолу и откъдето се сетите, една вест отекна и изтече с такова налягане, все едно бе произведена от небесната пароструйка на Великия системен администратор, да се свети името му.

Новината бе, че вие намерихте виновен за чумата по прасетата у нас.
И тоя виновник бе не друг, а клетите румънски туристи, които, така да се каже, поразени от съдебната реформа на Маковей и Кьовеши и обезумели от нея претичаха Дунава, носейки вирусът със себе си.

Господин премиер-министър, думите ви ме накараха сериозно да се замисля.

Това напоследък ми се случва все по-рядко, защото към вирусът на мисленето вече всички получихме резистентност – толкова много мислихме, а толкова малко неща се случиха, че вече не мислим – поемаме наготово смляна цялата информация, грижливо сдъвкана и изплюта за нас от сайтове и вестници на двама олигарси, които враждуват помежду си, имитирайки битка на гражданското общество срещу MAFIQTA.

Та се замислих над думите ви.
Прав сте.
За всичко са виновни туристите.

Някога, в началото на 60-те години на XX век с туристите у нас нахлу рока и се наложи комсомола да гони дръзки девойки, облекли къси поли, за да им бие печати по краката.
По същия начин се наложи, именно заради туристическите влияния да бъдат гонени и младежи, пуснали по – дълги коси от стандарта – прическа тип бай Вълко Червенков след тридневен запой с Лаврентий Павлович Берия.

Така с туристите у нас се появи, макар и плахо, жаждата за някакъв вид свободица – макар и дребничка – та се наложи не друг, а фамозният наш пръв държавен и партиен лидер (знаете го, по едно време, преди старта на политическата ви кариера го охранявахте) бай Тодор Живков да прави Априлски пленуми, да обявява края на култа към личността и да поема курс към някакви промени (ся, колко бяха истински тия промени знаем всички, но, нали, факта си е факт).

После тая история с туристите не спря.
У нас идваха сръбски туристи и така разбрахме, че там пънк и хеви метъл музиката е позволена, че дори я дават по телевизията.
У нас идваха полски туристи, и така разбрахме, че в Полша се е появила Солидарност.
У нас идваха чешки и унгарски туристи и така разбрахме, че има Имре Наги и Дубчек (на втория нашата ‚братска“ армия с радост помогна да влезе в затвора).

У нас идваха всякакви туристи, господин премиер-министър.
И те донасяха всякакви „вируси“ – на свободата, на изкуството без цензура, на „упадъчния формализъм“...а бе на всичко, което у нас бе обявено за лошо, зловещо, адско.

У нас, господин премиер – министър всичко дойде не отвътре – чрез реално осъзнаване и бунт – а чрез туризъм.

Туристическа беше и перестройката през 80-те години (Горбачов дойде у нас на туризъм и заяви, че спира кранчето за СИВ), туристическа беше и демокрацията в края на 80-те (няма пари от матушка Русь – няма и социализъм с човешко лице).

В тоя ред на мисли сте напълно прав – днес за всичко са виновни туристите.

А най-гадното, господин премиер-министър е, че и ние пътуваме свободно.
И така, пътувайки свободно, виждаме, че в другите държави – па дори и в съседна Румъния – правителствата не се стискат да дават стотинки за култура от богатата трапеза на държавния бюджет.
Не вярвате ли?
Попитайте културния си министър на кое място сме в Европа по пари за култура.
Той едва ли знае отговора, но поне може да попита ведомството си да му направи една разбивка.

Господин премиер-министър,
Пиша ви, защото тая туристическа концепция е много правилна.
У нас достигнахме до ниво, в което за всичко можем да обвиним туристите.

„Хакнаха НАП – виновни са естонските туристи, че ни заразиха с вируса на електронното правителство“.
„Прецака ни се икономиката – виновни са китайските туристи, че заразиха всички с вируса на евтината работна ръка“.
„Фолксваген няма да идва у нас“ – виновни са турските туристи, че обещаха на германците по – евтина баклава и кюнефе, ако си построят заводите там.

Въобще, за всичко са виновни туристите.

У нас туристи – колкото пожелае човек.
Даже изборите се вземат с помощта на така наречения „изборен туризъм“...
Но вие това го знаете по –добре от някакъв си пролетарий от Кюстендил, обитаващ ипотекирана панелка в Младост 4.


Все пак има и една добра новина.
Тази година туристите хич ги няма.
Бях на нашето черноморие близо 10 дни – на турне с един провинциален оркестър, защото моята мисия е да помагам с каквото мога ( в случая - в двете си ръце на пианист) на малките оркестри, които оцеляват въпреки системата, създадена от вашите експерти.
Видях какво се случва в Бяла, Поморие, Китен, Лозенец, Царево, Обзор.
И да, туристите са все по-малко – не без усилията на коалиционният ви партньор чичо Валери, който реши да приложи в управлението на страната желанието дискотеките да имат работно време като по времето на социализЪма с човешко лице (виж „печати по краката“ по-горе в текста).

Добрата новина, господин премиер-министър е, че още няколко години управление в тоя стил и у нас няма да идват никакви туристи, камо ли румънски такива.
И тогава никакви вируси няма да се появяват на нашата малка и стерилна територия.

От друга страна, господин премиер-министър ние, с по една раничка на гърба най-вероятно, чисто по туристически ще се изнесем, за да не пречим на мъдрите решения на вашият екип.
И без това няколко милиона от иначе не особено голямото ни население вече ги няма.

И когато ние се превърнем в туристи, тук ще стане такова, каквото трябва да бъде – мирно, свободно.
МИРНО!!!
СВОБОДНО!!!
МИРНОООО!!!!
СВОБОДНООО!!!!!

 

Текстът е публикуван в профила на автора във Facebook

 

Вижте още:

Имам само едно дете

В какво се превърнахме?

Вирусът, който обединява

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

туризъм, туристи, общество, чума, вирус

Street of Art

Кои ядки за какво са полезни?

Събота, 19 Януари 2019 / Хранене и Здраве
С някои от тях трябва да внимаваме   Ядките са вкусни и засищащи затова ги използваме, когато бързаме и трябва да хапнем или пък сме на диета. Оказва, че и при тях трябва да си поставим ограничения, за да не ни навредят. Проучвания на изследователите от Кралския колеж в Лондон и Норвеж [...]

Как да се зарадваме на лошото време

Петък, 11 Януари 2019 / Стил
Снегът като антидепресант и възможност за разтоварване на стреса    Навличането с дебели дрехи може и да не е любимо на повечето от нас, но знаете ли, че когато навън е студено и всичко е покрито със сняг тялото ни гори повече калории? При ниска температура тялото използва по-голям [...]