Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Времето изтича: Очаква ни война за ресурси

Неделя, 28 Юли 2019 / Общество
311
  • oceanwide-expeditions.com

 

Затоплянето на Земята в последните 150 години е безпрецедентно в историята

 

На остров Шпицберген са открити повече от 200 мъртви елени. Причината за смъртта на животните е гладът, причинен от недостига на храна поради изменението на климата в архипелага Свалбарг, съобщават учени, цитирани от РИА Новости. Това е само един от последните примери за последствията от климатичните промени, които все повече ще водят до подобни новини и конфликти между природозащитници и правителства. Защото ресурсите на земята се изчерпват и това е в резултат, както на природни процеси и аномалии, така и заради човешката дейност. 

Голяма част от Европа беше обхваната от втора гореща вълна това лято. Анализ на историята на климата в последните 2000 години показва, че такова глобално затопляне не е имало досега в историята на Земята. В последните 150 години затоплянето обхваща 98% от планетата, а температурите не са се покачвали никога досега толкова бързо.

Климатичните промени са част от циклите на Земята, които са се повтаряли многократно през историята. Между 800 г. и 1200 г. Северното полукълбо е било връхлетяно от повишение в температурите, след което Европа и Северна Америка са били доста хладни в периода 1300 г. - 1850 г.

Разликата с днешната ситуация е, че никога в историята ни земното кълбо не се е затопляло толкова цялостно и масово за толкова кратък период от време, сочат две отделни изследвания, публикувани в Nature и Nature Geoscience. Учените смятат, че тази разлика се дължи на човешката намеса и разрушаването на мащабни екосистеми в следствие на глобализацията и индустриалния възход. Някои учени предупреждават, че времето ни за реакция и овладяване на тези поцеси ще изтече в края на 2020 г., а не през 2030 г., както се смяташе до момента.

През 2018 г. бе отбелязан рекорд в температурите на световните океани, а Гренландия и други вечно замръзнали местности се топят до шест пъти по-бързо, отколкото преди 30 години.

 

Жега в Европа, студ в Русия

 

Татяна Позднякова, главен специалист от офиса на Главната метеорологична служба в Москва, обяснява защо рекордното затопляне в Европа е свързано с рязкото охлаждане в Русия. Топлината дойде в европейските страни с вълна от горещ въздух от Африка, докато в Русия метеорологичните аномалии се обясняват с ултраполярната инвазия от Северния полюс.

"Сега има движение по меридианите. Топлият влажен въздух на Тихия океан прониква далеч на север. И обратно: студен въздух от полюса прониква далеч на юг и се среща там с топли въздушни маси, което води до обилни валежи", обяснява Позднякова.

Движението на въздуха по меридианите, от своя страна, е проява на промяна в климатичните епохи, обясни метеорологичният прогнозист. Епохата на трансфера от запад на изток продължава около 25-30 години, докато периодите на меридионалните процеси са по-кратки.

"Това, което се наблюдава в Европа сега, се е случвало и преди, ако вярваме на хрониките - през 16-ти век се е случила подобна топлинна вълна в Европа.", казва спецалистът.

По-нататъшното затопляне на климата може да доведе до глобална война за ресурси.

"Историята на метеорологичните наблюдения трае само 170 години, а нашата планета е много, много по-стара. Ние дори не знаем какво е причинило промяната на климатичните епохи - това могат да бъдат астрономически фактори и промяна на магнитните полета на Земята. може да промени честотата на тези епохи, да ги направи по-ярки или по-трайни ”, отбеляза тя.

 

Вижте още:

Докога ще ни издържи Земята?

Последните пет години са най-горещите на земята

Кафявите мечки в Аляска стават вегетарианци

Глобалното затопляне ще взема все повече жертви

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

климатични промени, глобално затопляне, климат, северни елени, Земя, природа, екология

Street of Hope

Софийският университет въвежда формата на матурите

Четвъртък, 05 Януари 2017 / В клас
Приемните изпити по литература и история ще са по същата схема като при зрелостните изпити    Форматът на кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история на България в Софийския университет се променят. Изпитите вече ще са подобни на матурите – с тесто [...]

Когато детето приключва със специалното обучение

Неделя, 13 Май 2018 / Родители
Безпокойствата на един родител, когато спира индивидуалната програма на детето му   Когато синът ми за първи път получи индивидуална програма за обучение, аз имах нужда от време да приема това. На първоначалната среща с екипа в училището, всичко което исках, беше да ми кажат, че то [...]