Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Времето изтича: Очаква ни война за ресурси

Неделя, 28 Юли 2019 / Общество
630
  • oceanwide-expeditions.com

 

Затоплянето на Земята в последните 150 години е безпрецедентно в историята

 

На остров Шпицберген са открити повече от 200 мъртви елени. Причината за смъртта на животните е гладът, причинен от недостига на храна поради изменението на климата в архипелага Свалбарг, съобщават учени, цитирани от РИА Новости. Това е само един от последните примери за последствията от климатичните промени, които все повече ще водят до подобни новини и конфликти между природозащитници и правителства. Защото ресурсите на земята се изчерпват и това е в резултат, както на природни процеси и аномалии, така и заради човешката дейност. 

Голяма част от Европа беше обхваната от втора гореща вълна това лято. Анализ на историята на климата в последните 2000 години показва, че такова глобално затопляне не е имало досега в историята на Земята. В последните 150 години затоплянето обхваща 98% от планетата, а температурите не са се покачвали никога досега толкова бързо.

Климатичните промени са част от циклите на Земята, които са се повтаряли многократно през историята. Между 800 г. и 1200 г. Северното полукълбо е било връхлетяно от повишение в температурите, след което Европа и Северна Америка са били доста хладни в периода 1300 г. - 1850 г.

Разликата с днешната ситуация е, че никога в историята ни земното кълбо не се е затопляло толкова цялостно и масово за толкова кратък период от време, сочат две отделни изследвания, публикувани в Nature и Nature Geoscience. Учените смятат, че тази разлика се дължи на човешката намеса и разрушаването на мащабни екосистеми в следствие на глобализацията и индустриалния възход. Някои учени предупреждават, че времето ни за реакция и овладяване на тези поцеси ще изтече в края на 2020 г., а не през 2030 г., както се смяташе до момента.

През 2018 г. бе отбелязан рекорд в температурите на световните океани, а Гренландия и други вечно замръзнали местности се топят до шест пъти по-бързо, отколкото преди 30 години.

 

Жега в Европа, студ в Русия

 

Татяна Позднякова, главен специалист от офиса на Главната метеорологична служба в Москва, обяснява защо рекордното затопляне в Европа е свързано с рязкото охлаждане в Русия. Топлината дойде в европейските страни с вълна от горещ въздух от Африка, докато в Русия метеорологичните аномалии се обясняват с ултраполярната инвазия от Северния полюс.

"Сега има движение по меридианите. Топлият влажен въздух на Тихия океан прониква далеч на север. И обратно: студен въздух от полюса прониква далеч на юг и се среща там с топли въздушни маси, което води до обилни валежи", обяснява Позднякова.

Движението на въздуха по меридианите, от своя страна, е проява на промяна в климатичните епохи, обясни метеорологичният прогнозист. Епохата на трансфера от запад на изток продължава около 25-30 години, докато периодите на меридионалните процеси са по-кратки.

"Това, което се наблюдава в Европа сега, се е случвало и преди, ако вярваме на хрониките - през 16-ти век се е случила подобна топлинна вълна в Европа.", казва спецалистът.

По-нататъшното затопляне на климата може да доведе до глобална война за ресурси.

"Историята на метеорологичните наблюдения трае само 170 години, а нашата планета е много, много по-стара. Ние дори не знаем какво е причинило промяната на климатичните епохи - това могат да бъдат астрономически фактори и промяна на магнитните полета на Земята. може да промени честотата на тези епохи, да ги направи по-ярки или по-трайни ”, отбеляза тя.

 

Вижте още:

Докога ще ни издържи Земята?

Последните пет години са най-горещите на земята

Кафявите мечки в Аляска стават вегетарианци

Глобалното затопляне ще взема все повече жертви

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

климатични промени, глобално затопляне, климат, северни елени, Земя, природа, екология

Street of Hope

Всички ученици ще могат да получават стипендии

Събота, 26 Август 2017 / В клас
МОН обещава да поправи грешката си с промени в наредбата   Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от началото на следващата година след промяна в наредбата, съобщи във Фейсбук зам.-министърът на образованието Деница Сачева. „На пъ [...]

Учителят следва детето

Четвъртък, 18 Август 2016 / В клас
Пет неща, които отличават Монтесори учителя    „Учителката, когато започне да работи в нашето училище, трябва да има вярата, че Детето ще разкрие себе си чрез работа (дейност)” – Д-р Мария Монтесори, „The Absorbent Mind”   Има вяра &n [...]