Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Български учени създадоха течен термометър

Понеделник, 11 Юли 2022 / Кариера
140
  • сн. Община Бургас

Учени от бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров" създадоха уникален индикатор за измерване на телесната температура, съобщи БГНЕС. Иновативният продукт вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньорство.

Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори разработили изделието. Сред тях са зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

Индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му. Продуктът вече се произвежда от „УНИХимКо Терм ООД“ и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

Термохромният индикатор е уникален и иновативен, поради следните качества:

- Напълно безвредния си състав.

- Бърз начин да се регистрира в реално време повишаването на телесната температура на човек.

- Действа продължително време като апликация върху човешката кожа.

- След използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък.

- Бързо визуално отчитане в проследяване промяната на телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент – минута или час.

- Възможност да се използва ежедневно и/или постоянно.

- Това е улеснение да се открие общо или локално инфекциозно или друг вид възпаление в човешкия организъм и своевременно да се вземат мерки за лечение.

Как измерваме телесната температура

Използваните до момента живачни, спиртни и електронни термометри бяха единствената възможност за измерване на телесната температура.

Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация, с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организмът да реагира чрез други симптоми.

Термохромният индикатор позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение до 48 часа. Това зависи от правилното изпълнение на инструкциите.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа.

 

Ново лекарство дава надежда на болните от рак

30 000 лв. награда за проекти на млади учени, които решават проблеми

Защо стафилокок не може да се лекува с антибиотик

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

течен термометър, температура, наука, иновации

Street of Art

Музикален маратон в подкрепа на деца

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Под прожектора
Благотворителният концерт ще се излъчва в 50 държави и е най-мащабното подобно събитие в последните 30 години   Десетки музикални и филмови звезди се събират на Националния стадион “Васил Левски” на 1 октомври за 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертв [...]

Сменят залата за концерта на ­Amon Amarth

Сряда, 09 Ноември 2016 / Под прожектора
Огромна сцена, епични декори и мощен звук за шоуто обещават организаторите   Amon Amarth ще изнесат концерта си в България в зала №5 на Интер Експо Център - София, Цариградско шосе. Причината за преместването е опасни отклонения в покривната конструкция на зала Христо Ботев и тя е зат [...]