Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Екраните променят мозъка на децата

Петък, 08 Ноември 2019 / Родители
588
  • Jelleke Vanooteghem, Unsplash

Проучване показва каква вреда нанасят устройствата

 

Прекомерното стоене пред смарт телефони, таблети и колпютри променя мозъка на децата. Ново проучване показва, че тези екрани причиняват структурни различия в съзнанието на децата в предучилищна възраст, особено в части, които са свързани с езикови и други умения за ограмотяване, съобщава БГНЕС.

Статия, публикувана от Science Daily, цитира проучване, в което са били направени ЯМР-сканирания на 47 здрави деца на възраст между 3 и 5. Макар при проучването да не се е установило точно как времето пред екрана е променило мозъка им, то показва, че има влияние върху умения като тяхната скорост на обработка на информация от мозъка им.

Децата, които прекарват повече време пред екрана, имат по-ниска структурна цялост в областта на мозъка, поддържаща езика, както и образността и изпълнителните функции, които отчитат психичния контрол и саморегулация.

Това изследване повдига въпроси дали поне някои аспекти на използване на възприемани през екран медии в ранна детска възраст могат да осигурят неоптимална стимулация по време на това бързо, формиращо състояние на мозъчното развитие“, казва д-р Джон Хътън, директор на Център за изследване на четене и грамотност в детска болница в Синсинати и водещ автор на изследването.

“Въпреки че все още не можем да определим дали екранното време причинява тези структурни промени или предполага дългосрочни рискове за невроразвитие, тези констатации налагат допълнително проучване, за да се разбере какво означават и как да се определят подходящи ограничения за използването на технологиите”, казва още д-р Хътън.

 

Вижте още:

Таблетите затъпяват децата

Дигиталната революция и развитието на децата

Свободната игра е важна за концентрацията

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

технологии, екрани, телефони, таблети, компютри, деца, мозък, умения

StreetBoard

Денят на Земята - да я пазим

Петък, 22 Април 2016 / Общество
  22 април е световният ден на Земята, който се отбелязва от над половин милиард души     България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. На призива за отбелязването на Деня на Земята се отзовават хиля [...]

Шофьорските изпити ще са в специални държавни коли

Вторник, 13 Юни 2017 / Общество
Компютър, а на служител ще определя маршрута     Изпитите на кандидатите за шофьорска книжка занапред да се провеждат само в държавни коли, оборудвани със супертехника. Компютър, а не служител на Държавна агенция "Автомобилна администрация" да определя маршрута. Инструктор от авт [...]