Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Екраните променят мозъка на децата

Петък, 08 Ноември 2019 / Родители
446
  • Jelleke Vanooteghem, Unsplash

Проучване показва каква вреда нанасят устройствата

 

Прекомерното стоене пред смарт телефони, таблети и колпютри променя мозъка на децата. Ново проучване показва, че тези екрани причиняват структурни различия в съзнанието на децата в предучилищна възраст, особено в части, които са свързани с езикови и други умения за ограмотяване, съобщава БГНЕС.

Статия, публикувана от Science Daily, цитира проучване, в което са били направени ЯМР-сканирания на 47 здрави деца на възраст между 3 и 5. Макар при проучването да не се е установило точно как времето пред екрана е променило мозъка им, то показва, че има влияние върху умения като тяхната скорост на обработка на информация от мозъка им.

Децата, които прекарват повече време пред екрана, имат по-ниска структурна цялост в областта на мозъка, поддържаща езика, както и образността и изпълнителните функции, които отчитат психичния контрол и саморегулация.

Това изследване повдига въпроси дали поне някои аспекти на използване на възприемани през екран медии в ранна детска възраст могат да осигурят неоптимална стимулация по време на това бързо, формиращо състояние на мозъчното развитие“, казва д-р Джон Хътън, директор на Център за изследване на четене и грамотност в детска болница в Синсинати и водещ автор на изследването.

“Въпреки че все още не можем да определим дали екранното време причинява тези структурни промени или предполага дългосрочни рискове за невроразвитие, тези констатации налагат допълнително проучване, за да се разбере какво означават и как да се определят подходящи ограничения за използването на технологиите”, казва още д-р Хътън.

 

Вижте още:

Таблетите затъпяват децата

Дигиталната революция и развитието на децата

Свободната игра е важна за концентрацията

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

технологии, екрани, телефони, таблети, компютри, деца, мозък, умения

StreetBoard

31 години от аварията в „Чернобил“: Престъпното мълчание на властта

Сряда, 26 Април 2017 / Общество
В резултат на разпадането на радиоакатвни елементи последствията от замърсяването след аварията ще продължат и в следващите десетилетия   31 години след аварията в Чернобил в България продължаваме да си спомняме за онази първомайска манифестация през 1986 година, когато хиляди хора вър [...]

Шестгодишната Йоана в битка с рака

Сряда, 24 Август 2016 / Истории от града
Момиченцето има нужда от 70 хил. евро, за да продължи лечението си    6-годишната Йоана Христова от Велико Търновоотново има нужда от помощ в битката срещу рака. За да продължи лечението на момиченцето отново е необходима значителна сума, която е непосилна за неговото семейство, съ [...]