Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Екраните променят мозъка на децата

Петък, 08 Ноември 2019 / Родители
386
  • Jelleke Vanooteghem, Unsplash

Проучване показва каква вреда нанасят устройствата

 

Прекомерното стоене пред смарт телефони, таблети и колпютри променя мозъка на децата. Ново проучване показва, че тези екрани причиняват структурни различия в съзнанието на децата в предучилищна възраст, особено в части, които са свързани с езикови и други умения за ограмотяване, съобщава БГНЕС.

Статия, публикувана от Science Daily, цитира проучване, в което са били направени ЯМР-сканирания на 47 здрави деца на възраст между 3 и 5. Макар при проучването да не се е установило точно как времето пред екрана е променило мозъка им, то показва, че има влияние върху умения като тяхната скорост на обработка на информация от мозъка им.

Децата, които прекарват повече време пред екрана, имат по-ниска структурна цялост в областта на мозъка, поддържаща езика, както и образността и изпълнителните функции, които отчитат психичния контрол и саморегулация.

Това изследване повдига въпроси дали поне някои аспекти на използване на възприемани през екран медии в ранна детска възраст могат да осигурят неоптимална стимулация по време на това бързо, формиращо състояние на мозъчното развитие“, казва д-р Джон Хътън, директор на Център за изследване на четене и грамотност в детска болница в Синсинати и водещ автор на изследването.

“Въпреки че все още не можем да определим дали екранното време причинява тези структурни промени или предполага дългосрочни рискове за невроразвитие, тези констатации налагат допълнително проучване, за да се разбере какво означават и как да се определят подходящи ограничения за използването на технологиите”, казва още д-р Хътън.

 

Вижте още:

Таблетите затъпяват децата

Дигиталната революция и развитието на децата

Свободната игра е важна за концентрацията

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

технологии, екрани, телефони, таблети, компютри, деца, мозък, умения

StreetBoard

Дрифт на жълтите павета по време на протеста

Неделя, 18 Ноември 2018 / Общество
Водачът на автомобила, който почти се вряза в хората, беше задържан   Малко преди началото на протестите на жълтите павета в столицата автомобил "Голф" почти се вряза в хората, дрифтирайки по хлъзгавата настилка. Това се вижда от клип, публикуван на страницата на Столичната дирекция на [...]

Скритите успехи: Деница, която извоюва данъчни облекчения за хората с увреждания

Четвъртък, 22 Юни 2017 / Българи от ново време
Борете се за правата си и не се затваряйте вкъщи, казва бившият народен представител   Деница Димитрова е родена през 1978 година в Шумен със заболяване спина бифида. Бакалавър по Счетоводство и контрол от Икономически университет Варна. В периода 2005-2009 година беше депутат от [...]