Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пластмасовите опаковки и прибори излизат от употреба

Неделя, 21 Февуари 2021 / Общество
470
  • pixabay.com

Целта е намаляване на неразгадимите отпадъци, които замърсяват природата 

 

От юли тази година в Европейския съюз ще бъде забранена пластмасата за еднократна употреба, много пластмаси вече няма да имат право да се произвеждат.

Дойче веле представя алтернативите за тях.

Забраната трябва да означава спестяване на ресурси, разтоварване на околната среда и най-вече защита на моретата. Около 80% от отпадъците във водата се състоят от пластмаса, голяма част от която е за еднократна употреба. Тъй като рибите и другите морски животни често се считат за храни отпадъците и ги ядат, микропластмасите достигат и до човешката храна.

 

Какво ще бъде забранено?

 

Чиниите за еднократна употреба и пластмасовите прибори за хранене, пластмасови държачи за балони, пластмасови клечки за чистене на уши и сламките за пиене от юли вече не могат да се произвеждат в ЕС. Това се отнася и за чаши от стиропор и пластмасови изделия като полиетилен, полистирол и полиетилен терефталат, които се разлагат на малки частици, но не са биоразградими.

 

Какво остава в употреба?

 

Новият закон не забранява всички пластмасови материали. Пластмасовите торбички за закупуване на определени материали, както и опаковки за хранителни продукти, могат да продължат да се продават. Пластмасовите кутии за домакинството, както и други твърди пластмасови изделия, остават разрешени.

 

Алтернативи на пластмасовите прибори

 

Съществуват устойчиви алтернативи на пластмасовите прибори за еднократна употреба, например дърво или изкуствен царевичен материал и смола. Още по-екологично е просто да вземете приборите от кухнята на пикника. Особено практични са комбинациите от лъжица, нож и вилица, които са подходящи за носене при всички случаи.

 

Бамбук, хартия или трици като чиния

 

Когато обикновените чинии са трудни за носене на пикник – както при твърдите пластмасови или метални контейнери за рециклиране, те поне не се разбиват лесно. Компостируеми купички като тези от трици могат дори да се ядат. Или хартиени чаши за еднократна употреба, захарна тръстика, те не са напълно екологични, но са по-добри за околната среда от пластмасите за еднократна употреба.

 

Клечките за уши

 

Пластмасовата част в пръчките за почистване на уши може също да бъде заменена с хартия или бамбук. Още по-добри са тези, направени от бамбук или други материали. Те са дълготрайни и помагат за намаляване на отпадъците и спестяват ресурси.

 

Сламки от жито или ябълкови кори

 

Еднократните пластмасови сламки за пиене могат да бъдат заменени с бамбукови или хартиени. Още по-екологичен вариант са тези, изработени от метал или стъкло. Но сламки за пиене, които могат и да се консумират, като тези от пресовани ябълкови кори или жито, стават все по-популярни. Може би е най-добре е да се пие директно от чашата.

 

Контейнери с депозит 

 

Опаковките за еднократна употреба и чашите и съдовете от стиропор също ще бъдат забранени в бъдеще. Междувременно много ресторанти въвеждат системи за депозит за контейнерите, в които е опакована храната: когато се върнат, задържаните парични средства се запазват и контейнерите могат да се използват повторно. Или носят прибори от вкъщи и взимат храна от ресторант в тях.

 

Това е само началото

 

ЕС планира да спести още повече от пластмаса през следващите години, до 2029 г. 90% от всички пластмасови бутилки ще бъдат събирани отделно и рециклирани. Още през 2025 г. една четвърт от пластмасовите бутилки ще бъдат направени от рециклируем материал, с тенденция към увеличаване. В бъдеще производителите ще поемат разходите за екология и намален улов на риба поради пластмасови отпадъци в моретата.

 

Вижте още:

Пластмасовите тухли, които могат да помогнат на океаните

Дрехи от боклуци или как модата може да спаси света

Човечеството връща Земята с 3 милиона години назад

Докога ще ни издържи Земята?

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пластмаса, еднократни опаковки, екология, природа, Европейски съюз, замърсяване

StreetInside

Как да излезете от самоизолацията

Петък, 03 Юни 2016 / Към себе си
  5 полезни съвета, които могат да направят живота на интровертите по-лесен     Нека да бъдем честни, ние интровертите се справяме със света по-трудно, отколкото екстравертите. Понякога изпитваме осакатяваща социална тревожност, срамежливост, или просто желание да бъдем сами [...]

Как мислят успешните хора

Сряда, 29 Юни 2016 / Кариера
"Оптимизмът е вярата, която води до постижение. Нищо не може да се направи без надежда и увереност. " Хелън Келър     Как може някои хора да постигнт целите си, очевидно без никаква борба, и в същото време да имат спокойна усмивка на лицето си? Замисляли ли сте за това? Изглежда, [...]