Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ученици създадоха проект за независим енергиен кооператив

Неделя, 21 Април 2019 / Кариера
139
  • сн. Грийн пийс/Джуниър Ачийвмънт
1 / 4

Деца от Бобов дол и София искат да изгадят селище в Добруджа, което само произвежда енергията си

 

Отбор от петима ученици онагледи как би работил енергиен кооператив от 50 домакинства, които сами произвеждат енергия от слънцето, използват я и продават излишъка.
Младите иноватори работиха в продължение на два часа по казус, свързан с развитието на енергийната система в полза на общностите, заедно с още близо 40 деца от Професионалната гимназия в Бобов дол, бивш минен техникум и Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, съобщиха от „Грийн Пийс“ и „Джуниър Ачийвмънт“.

Емилия от 12 клас, Алекс от 8 клас от Бобов дол и Мони, Йордан, и Васил от 10 клас от София се обединиха около идеята да подобрят качеството на живота, като намалят замърсяването на околната среда, направят домакинствата по-малко зависими от големите месечни сметки и им дадат възможност да печелят от произведената от тях енергия.


„Въглищата имат голям дял в енергийния микс на страната, но те в един момент ще се изчерпат и после трябва да търсим друг източник на енергия. Добре е това да се случи още сега, а не да чакаме последния момент,“ обясни Мони Донев. Неговият съученик Йордан Андреев допълни, че освен това „въглищата замърсяват природата и е необходимо да се правят повече соларни системи, които да осигуряват и електричество, и топла вода. След като се изплати първоначалната инвестиция, те стават почти безплатни!“

Децата искат да докажат, че ако хората сами произвеждат необходимата си енергия, те ще са по-малко зависими, а системата – по-стабилна.
„Проектът за селище в района на Добруджа, до което ще се изгради соларен парк спечели заради предложената ниска цена за изплащане на инвестицията на месец (160 лв) и краткия срок, в който това би се случило (8 години), както и заради добрите умения за представяне пред публика“, обясни Мария Христова, която е главен учител в Професионалната гимназия и част от журито.

 

В състезанието участваха общо 8 отбора, като предложените от учениците решения включваха комбинирани системи за производство на електроенергия и подгряване на вода.

„Потенциалът на България да развива енергетика, не само соларна, но и друга, различна от въглищната, е в тези деца. Защото тези, които управляват енергетиката в момента са свикнали от 50 години да работят едно и също. И въпреки че има нови идеи, те не ги подкрепят. Така че само там! Преподавателите също са настроени на тази вълна – на тези млади хора да им хареса професията, да я изучат и да останат в България,“ коментира Николай Беров, който има дългогодишен опит в проектирането и изграждането на фотоволтаични системи.

Всички участници получиха сертификати, а първите три отбора – и соларни панели, с които могат да зареждат мобилни телефони или други малки уреди, както и да се учат на принципите им на работа. Любослав Аначков от СПГЕ „Джон Атанасов“, чийто отбор се класира на второ място, получи специална награда – допълнителни лични напътствия от Радослав Колев, защото представи собственоръчно подобрения си велосипед с добавен електрически двигател.Иновационният лагер е организиран от „Грийнпийс“ – България и Джуниър Ачийвмънт България, по модела на Джуниър Ачийвмънт Европа, с подкрепата на двете участващи гимназии. Целта е да се насърчи мисленето в перспектива на младежите и да се подкрепят развитието на въглищните региони и справедливият енергиен преход към възобновяема енергия в страната.

Събитието е част от от дългосрочната работа на „Грийнпийс“ – България и на организацията в глобален план за енергийна трансформация, в която фокусът е насърчаване на производството на енергия от ВЕИ – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата, и участието на хората в този процес.

 

Вижте още:

Деница, която обича да открива неизвестното

Поредица от филми за Земята показва богатството на природата

ЕК отново критикува България, че не пази околната среда

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

енергиен кооператив, екология, замърсяване, околна среда, електричество, соларен парк, Грийнпийс, Джуниър ачийвмънт

Street of Art

Кухнята - всеки ъгъл с предназначение

Неделя, 28 Август 2016 / Стил
  Голяма или малка, кухнята винаги трябва да побере толкова много неща   И винаги има нещо, за което мястото не стига. Как да използваме простраството рационално, така че да ни е подредено, но удобно за работа, а и да изглежда спретнато - събрахме няколко идеи, повечето от ко [...]

Тестостерон срещу множествената склероза

Вторник, 30 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Учените установили, че той предизвиква реакция в определен вид имунни клетки, като ги кара да произведат молекула със защитни функции   В рамките на експерименти с мишки учени идентифицираха молекула, чието производство е свързано с мъжкия хормон тестостерон, който изглежда осигурява з [...]